Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Αμερικανούς που δεν εγκαταλείπουν τους Κούρδους στη Μανμπίτζ

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Αμερικανούς που δεν εγκαταλείπουν τους Κούρδους στη Μανμπίτζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Η διαδικασία για την εφαρμογή μιας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τη συριακή πόλη Μανμπίτζ έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG παραμένει μέσα στην πόλη.

«Η διαδικασία στη Μανμπίτζ έχει επιταχυνθεί παρά τις καιρικές συνθήκες, όμως ο οδικός χάρτης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τώρα και ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι οι ΗΠΑ», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι εκτός από τις κοινές περιπολίες στην πόλη, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει να εργάζεται με την Ουάσιγκτον προκειμένου να καθοριστεί ποιος θα διοικεί τη Μανμπίτζ και ποιοι θα συμμετέχουν στις μονάδες ασφαλείας μόλις η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσυρθεί από την περιοχή.

Έπειτα από μήνες διαφωνιών ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν τον Ιούνιο σε έναν οδικό χάρτη βάσει του οποίου η YPG θα αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο οδικός αυτός χάρτης καθυστερεί να εφαρμοστεί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης επιθυμεί την εφαρμογή του οδικού χάρτη το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η χώρα του θα περιμένει μόνο μερικές εβδομάδες μέχρις ότου απομακρυνθούν τα μέλη της πολιτοφυλακής από τη Μανμπίτζ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυρίως συνιστώσα είναι οι YPG, ελέγχουν τη Μανμπίτζ από το 2016 όταν την απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος μετά από δύο μήνες μάχης και πολιορκίας.

Ο Τσαβούσογλου βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη διάσκεψη των 79 χωρών που συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ Συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες οι λεπτομέρειες της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία αλλά της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ιδέες για τη ζώνη ασφαλείας.

»Το συζητάμε και με τους Ρώσους και προσπαθούμε να το συντονίσουμε με τους Αμερικάνους», εξήγησε.

Η Τουρκία επιθυμεί να καταλάβει τη βόρεια Συρία και ονομάζει αυτή την κατοχή της «ζώνη ασφαλείας», από την οποία θα πρέπει να εκδιωχθούν οι YPG.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν μπορεί να είναι μια περιοχή που θα προσφέρει προστασία στην κουρδική πολιτοφυλακή.

Επιπλέον ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συστήνεται μια ομάδα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας συγκεκριμένα για να επικεντρωθεί στη διαδικασία απομάκρυνσης των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Έχουμε δημιουργήσει τον μηχανισμό για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί συντονισμένα και χωρίς προβλήματα», εξήγησε.

Σχετικά άρθρα