Στις Βρυξέλλες επιστρέφει σήμερα Πέμπτη η Τερέζα Μέι, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποχωρήσουν σε νομικές αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να παγιδευτεί στο backstop, εξηγώντας παράλληλα ότι για να περάσει η συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τις «εναλλακτικές διατάξεις» που υποσχέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές.
Οι προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ωστόσο στο ακανθώδες θέμα του backstop, της προϋπόθεσης που έχει θέση η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και στο οποίο αντιτίθενται οι σκληροπυρηνικοί Brexiters και οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χθες λίγο πολύ ευχήθηκε μία θέση στην κόλαση για όσους μεθόδευσαν το Brexit χωρίς σχέδιο, δεν είναι ο μόνος έξαλλος με όσους – κυρίως Βρετανούς πολιτικούς – εξακολουθούν να τρέφουν φρούδες ελπίδες για μη ρεαλιστικές υποσχέσεις.
Στην πλειονότητά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ ενοχλημένοι, καθώς από τη δική τους σκοπιά των πραγμάτων, αυτό που επί της ουσίας επιχειρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να καταστήσουν το Brexit, το οποίο ψήφισαν πριν από δύο χρόνια, πιο ανώδυνο και λειτουργικό.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την Κάτια Άντλερ του BBC, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συμμερίζονται τη χθεσινή στάση του Τουσκ.
Και αν δεν σκέφτονται δυνατά, όπως έκανε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι διότι εκτιμούν ότι δεν θα βοηθήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο είναι να πάρει τελικά η συμφωνία αποχώρησης το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το σενάριο άλλωστε του no deal Brexit θα είναι ολέθριο, κυρίως για τη Βρετανία, αλλά και για την Ε.Ε., όπως έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους όλο αυτό το μεγάλο διάστημα των επίπονων διαπραγματεύσεων.
Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος μάλιστα, μιλώντας στην «Guardian», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους περίπου πέντε εκατομμύρια Βρετανούς και Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και αστάθεια.
Μπορεί να χρειαστούν χρόνια «έως ότου μαζέψουμε τα κομμάτια» από τη συντριβή της Βρετανίας έξω από την Ένωση.
Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας προστατεύει τα περισσότερα δικαιώματα των 3,4 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των 1,3 Βρετανών που ζουν και εργάζονται στην Ε.Ε.
Τα δικαιώματα αυτά ωστόσο έχουν τεθεί εν αμφιβόλω, αφότου το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία, τον Ιανουάριο.