Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μέι σκέφτεται να αναβάλει τη δεύτερη ψηφοφορία για το Brexit

Η Μέι σκέφτεται να αναβάλει τη δεύτερη ψηφοφορία για το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Τερέζα Μέι,

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να αναβάλει τη δεύτερη ψηφοφορία επί της συμφωνίας που έκλεισε για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η συντηρητική εφημερίδα The Telegraph στην ηλεκτρονική της έκδοση αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζούλιαν Σμιθ, επικεφαλής του μηχανισμού των Τόρις για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη πως η ψηφοφορία δεν πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αφού η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός δεν αναμένεται να έχει προλάβει να ολοκληρώσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εγκαίρως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 29η Μαρτίου.

Την 29η Ιανουαρίου, οι βουλευτές αξίωσαν από τη Μέι να επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με τους «27».

Η Μέι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη για κρίσιμες συνομιλίες με Ευρωπαίους αξωματούχους.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία του Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης «δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση».

«Η Ε.Ε. δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει καινούρια προσφορά» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα η Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με κάποια «ρεαλιστική πρόταση».

Πιέσεις από τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας

Στο μεταξύ, πιέσεις και δυσφορία εισέπραξε η Μέι, στις συναντήσεις που είχε στο Μπέλφαστ με τα πέντε βασικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της με στόχο να πείσει για την δέσμευσή της ότι θα αποφύγει το «σκληρό» σύνορο.

Μετά την συνάντησή της με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η ηγέτης του, Αρλίν Φόστερ, ανέφερε ότι το DUP παραμένει δεσμευμένο στο θέμα της αποχώρησης από την Ε.Ε., αλλά το «βασικό πρόβλημα στο προσχέδιο της συμφωνίας είναι το backstop», επειδή υπονομεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθύμισε ότι η πρωθυπουργός έλαβε την εντολή από το κοινοβούλιο να «αντικαταστήσει» τον μηχανισμό του backstop, υπό τους όρους της τροπολογίας Μπράντι και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στην συμφωνία.

«Η τροπολογία Μπράντι είναι σαφής ότι το backstop πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτή είναι η αποστολή της και αυτό περιμένω να μεταφέρει στις Βρυξέλλες» είπε.

Ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ (UUP) – το οποίο επίσης αντιτίθεται στον μηχανισμό ασφαλείας – Ρόμπιν Σουόν, υποστήριξε ότι εάν η Μέι δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί παράταση και δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα πρέπει να τεθεί θέμα άμεσης εξουσίας στην Β. Ιρλανδία.

Η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μάρι Λου Μακντόναλντ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου εάν εμπλακεί σε διπλωματικό παιχνίδι με την Ε.Ε. και κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι ενεργεί με «απόλυτη δυσπιστία».

«Εάν οι Βρετανοί πολιτικοί δεν μπορούν να δεχτούν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της χώρας, των Βορειοϊρλανδών, εάν η βρετανική πολιτική (ηγεσία) είναι ανίκανη να αναγνωρίσει και να τηρήσει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τότε η μόνη λύση είναι ένα δημοψήφισμα για την ενότητα της Ιρλανδίας» είπε.

H ηγέτης του κόμματος Συμμαχίας, Ναόμι Λονγκ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Τερέζα Μέι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις «εναλλακτικές διευθετήσεις» που θα αντικαταστήσουν το backstop.

«Κουράστηκα με τους ανθρώπους που αιθεροβατούν. Πρέπει να σταματήσει, δεν έχουμε χρόνο» είπε.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP), Κόλουμ Ίστγουντ, τόνισε ότι το backstop είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το θέμα του συνόρου.

Σχετικά άρθρα