Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αγοράζουν συστοιχίες του συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» από το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αγοράζουν συστοιχίες του συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» από το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,

Στην αγορά δύο συστοιχιών του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος», που κατασκευάζεται στο Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ κι επιτρέπει την αναχαίτιση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, τον συνταγματάρχη Πάτρικ Σάιμπερ, η συμφωνία έχει σκοπό να καλύψει μια «βραχυπρόθεσμη ανάγκη» για την προστασία αμερικανικών στρατιωτικών από «έμμεσα πυρά», δηλαδή ρουκέτες και όλμους.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν έχει υπάρξει «καμία απόφαση» προς το παρόν για το πού θα δοκιμαστεί ή το πού θα αναπτυχθεί το συγκεκριμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Τα συστήματα που χρησιμοποιεί ο «Σιδηρούς Θόλος» θα «εκτιμηθούν και θα δοκιμαστούν για να προστατεύονται τα μέλη των υπηρεσιών του στρατού από μια ευρεία ποικιλία απειλών, έμμεσων απειλών και απειλών από αέρος», εξήγησε ο συνταγματάρχης Σάιμπερ, χωρίς να διευκρινίσει το συμφωνηθέν τίμημα της αγοράς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά το σύστημα το 2011 και θεωρούν πως αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αναχαίτιση και την κατάρριψη πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειας της χώρας, κυρίως από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου – που είναι επίσης υπουργός Άμυνας το τρέχον διάστημα – χαρακτήρισε την αγορά του συστήματος σημαντική επιτυχία για την ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία και ακόμη μια απόδειξη της στενής σχέσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει Σιδηρούν Θόλο και σιδηρά πυγμή. Το σύστημά μας μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

»Θα συνιστούσα στους εχθρούς μας να μην μας δοκιμάσουν», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Κάθε συστοιχία, που κατασκευάζει η δημόσια επιχείρηση Rafael Defense Systems (Χάιφα), εν μέρει με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει στην τρέχουσα εκδοχή του συστήματος ένα ραντάρ εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων, λογισμικό ελέγχου πυρός και τρεις εκτοξευτήρες, καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με είκοσι πυραύλους αναχαίτισης, με δραστικό βεληνεκές 70 χιλιομέτρων.

Σχετικά άρθρα