Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βεβήλωσαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο (φωτο)

Βεβήλωσαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καρλ Μαρξ, Λονδίνο,

Βεβηλώθηκε ο τάφος του Γερμανού φιλοσόφου, Καρλ Μαρξ (1818-1883), που βρίσκεται σε κοιμητήριο στο Λονδίνο, όπως αποκάλυψαν στελέχη μιας οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του κοιμητηρίου.

Το πιο παλιό και το πιο εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί, δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο, δήλωσε ο Ίαν Ντάνγκαβελ, διευθυντής του The Friends of Highgate Cemetery Trust, της οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του κοιμητηρίου.

Οι ζημιές στο μνημείο ανακαλύφθηκαν την Δευτέρα, διευκρίνισε.

«Το όνομα του Καρλ Μαρξ φέρεται να αποτέλεσε ιδιαίτερα στόχο, άρα δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη βανδαλισμού εναντίον ενός μνημείου, αλλά για στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ», πρόσθεσε ο Ντάνγκαβελ.

Ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου» είναι ένας από τους πιο διάσημους που έχουν ταφεί στο κοιμητήριο Χάιγκεϊτ, στο βόρειο Λονδίνο.

Ειρωνεία της Ιστορίας: αν θέλει κάποιος να επισκεφθεί τον τάφο του συγγραφέα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και σφοδρού αντιπάλου του καπιταλισμού, πρέπει να βγάλει εισιτήριο εισόδου στο κοιμητήριο αυτό, όπου βρίσκεται θαμμένη επίσης η συγγραφέας Τζορτζ Έλιοτ.

Ο Γερμανός θεωρητικός και φιλόσοφος ενταφιάστηκε αρχικά στον τάφο της συζύγου του, σε μια μικρή αλέα, αλλά το 1956 ένα νέο μνημείο που περιλαμβάνει μια μεγάλη προτομή, η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση ενός ταμείου και τοποθετήθηκε από το βρετανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ανεγέρθηκε σε ένα σημείο που είναι πιο ορατό, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοιμητηρίου.

«Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!» αναγράφεται στο μνημείο.

Το μνημείο είχε αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο επίθεσης.

Η προτομή αποσπάστηκε, δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τη δεκαετία του 1970 και πασαλείφτηκε με μπογιά και συνθήματα.

«Το να εκφράζει κάποιος τη διαφωνία του με τις ιδέες κάποιου άλλου καταστρέφοντας ένα μνημείο μοιάζει ένας ιδιαίτερα ακατάλληλος τρόπος διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ντάνγκαβελ.

Εξέφρασε λύπη για αυτή τη νέα πράξη βανδαλισμού.

«Η ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη αλλά το μνημείο δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο», είπε.

Σχετικά άρθρα