Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βρετανία διαμαρτύρεται επειδή η Ε.Ε. χαρακτήρισε το Γιβραλτάρ «αποικία»

Η Βρετανία διαμαρτύρεται επειδή η Ε.Ε. χαρακτήρισε το Γιβραλτάρ «αποικία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γιβραλτάρ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο,

Η Βρετανία θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της, ακόμη και σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Παραταύτα, εξέφρασε την αντίθεσή της την Παρασκευή στην ορολογία που χρησιμοποιήθηκε σε έναν κανονισμό που προτείνει η Ε.Ε. όπου το Γιβραλτάρ χαρακτηρίζεται «αποικία».

Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει τις εντάσεις που υπάρχουν για την περιοχή στη νότια ακτή της Ισπανίας.

Η Ισπανία εκμεταλλεύεται το Brexit για να εντείνει τις διεκδικήσεις της για τον «Βράχο».

Ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους Βρετανούς να επισκέπτονται την Ε.Ε. χωρίς βίζα για μια περίοδο έως και 90 ημερών ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ειδική συμφωνία αποχώρησης.

Επίσης, πραγματοποιείται μία νέα διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ζουν στη Βρετανία και εκείνους που είναι πολίτες του Γιβραλτάρ, μια Βρετανική Εξωτερική Περιφέρεια που ανήκει τώρα στην Ε.Ε.

Την αντίθεσή της εξέφρασε η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται αποικία το Γιβραλτάρ, το οποίο ανήκει στην «οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σύμφωνα με διπλωμάτες επίσης, ο Βρετανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. έθεσε τις αντιρρήσεις του Λονδίνου σε μια συνάντηση των αντιπροσώπων της Ε.Ε.

«Το Γιβραλτάρ δεν είναι αποικία και είναι εντελώς ανάρμοστο να χαρακτηρίζεται με τον τρόπο αυτό», τόνισε Βρετανίδα εκπρόσωπος.

Σχετικά άρθρα