Ως ταύρος σε υαλοπωλείο αντέδρασε η Τουρκία στις δηλώσεις, ιδιαίτερα του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το τέλος της συνάντησης των ηγετών των επτά Μεσογειακών χωρών στη Λευκωσία, γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στον κυπριακό «Φιλελεύθερο».
Με διαδοχικές παράτυπες Navtex «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».
Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος».
Με тρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.
Αυτή ήταν η αντίδραση Ερντογάν, που φαίνεται ότι στρέφεται κατά πάντων και ενοχλείται ιδιαίτερα από τις αναφορές στη Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών από τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.
Πρόκειται ουσιαστικά για αντίδραση που φανερώνει την ενόχληση της Τουρκίας από την αναγνώριση και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βαθμό που απομονώνει την ίδια την Τουρκία στην περιοχή και γι’ αυτό και η επίκληση «συμμαχιών», όπως με το ΝΑΤΟ και «ξένες» χώρες, στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι φανερό ότι οι τουρκικές κινήσεις έχουν κυρίως χαρακτήρα βεγγαλικών, αφού δύσκολα το ΝΑΤΟ θα προχωρούσε σε παρενόχληση έστω και επί χάρτου της αμερικανικών συμφερόντων γεώτρησης.
Οι περιοχές που «δεσμεύονται» για παράνομες ασκήσεις με τις εν λόγω Navtex, δείχνουν σαφώς ότι κύριος στόχος είναι η παρενόχληση των γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των ΤΟΤΑL και ΕΝΙ.
Η πολιτική αυτή της Τουρκίας συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9», όπου επίσης επηρεάζονται γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα.
Επίσης, η επίμονη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ στο τεμάχιο «7», που διεκδικούν σε συνεργασία μεταξύ τους ΤΟΤΑL και ΕΝΙ επισφραγίζει τις επιδιώξεις της Τουρκίας με τις ενέργειες αυτές.
Τι είπε ο Μακρόν από την Κύπρο
Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη», είπε και ευχαρίστησε τις κυπριακές Αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς.
Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος (Med7) έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.