Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιο σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα «δανείστηκαν» οι οπαδοί του Γκουάιντο στη Βενεζουέλα

Ποιο σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα «δανείστηκαν» οι οπαδοί του Γκουάιντο στη Βενεζουέλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βενεζουέλα, Μπάρακ Ομπάμα, Νίκολας Μαδούρο, Χουάν Γκουάιντο,

Με το σύνθημα «yes, we can», το ίδιο ακριβώς με το οποίο πήρε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα, οι οπαδοί του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιντο καλούν σε νέες διαδηλώσεις το Σάββατο.

Ο ίδιος ο Γκουάιντο ορκίζεται να συνεχίσει «τη μάχη για την ελευθερία», την ώρα που άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο σπίτι του.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, στο Κεντρικό Πανειστήμιο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιντο δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην «τραγωδία» της χώρας του και να την οδηγήσει σε μία νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας.

Από το ίδιο βήμα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι ειδικές δυνάμεις αναζητούν τη γυναίκα του, ενώ σύμφωνα με την «Guardian» την ώρα που εισέβαλαν στο σπίτι του ήταν μόνο η μικρή του κόρη και η γιαγιά της.

«Η δικτατορία πιστεύει ότι μπορεί να μας εκφοβίσει», τόνισε ο Γκουάιντο στους υποστηρικτές τους, οι οποίοι – πρόσθεσε – έχουν εξαντληθεί από την ανθρωπιστική κρίση στην οποία έφερε τη χώρα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

«Είμαστε στους δρόμους και θα παραμείνουμε έως ότου τελειώσει ο σφετερισμός», φώναξε επευφημούμενος από το πλήθος.

«Ο κόσμος λέει ότι αυτό είναι πρόβλημα της δεξιάς ή της αριστεράς στη Βενεζουέλα. Όχι, αυτό είναι πρόβλημα ανθρωπιάς», κατέληξε ο Γκουάιντο.

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ατόμων, τα οποία κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε «συνωμοσία» με σκοπό την ανατροπή του Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βενεζουέλας Νέστορ Ρεβερόλ, οι υπηρεσίες πληροφοριών «αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο», μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα.

Ο Γκουάιντο φερει τη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς και της Βρετανίας, του Καναδά και της πλειονότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Ντε φάκτο ηγέτης της Βενεζουέλας ανακηρύχθηκε επίσης χθες Πέμπτη από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του στηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Ο Γκουάιντο ωστόσο κάλεσε χθες τη Μόσχα και το Πεκίνο να κόψουν τους δεσμούς τους με τον πολιτικο του αντίπαλο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2013 μετά τον θάνατο του πολιτικού του μέντορα Ούγκο Τσάβες.

«Η Κίνα και η Ρωσία θα έχουν επίσης όφελος από την αλλαγή της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Γκουάιντο, ο οποίος παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες προσέγγισης του στρατού, υποσχόμενος αμνηστία σε όσους τον στηρίξουν.

Σχετικά άρθρα