Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΕ προς Λονδίνο: To συζητάμε για περισσότερες εγγυήσεις στο backstop αλλά υπό έναν όρο

ΕΕ προς Λονδίνο: To συζητάμε για περισσότερες εγγυήσεις στο backstop αλλά υπό έναν όρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Τερέζα Μέι,

Περισσότερες εγγυήσεις για το backstop μπορεί και είναι διατεθειμένη να δώσει η ΕΕ στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, αλλά υπό έναν όρο: να δεχτεί και το Λονδίνο από την πλευρά του μία μόνιμη τελωνειακή ένωση.

Σύμφωνα με την Πολωνή ευρωβουλευτή της κεντροδεξιάς ευρωοομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία μίλησε στο Reuters, το μοναδικό που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών είναι μία αλλαγή στις βρετανικές κόκκινες γραμμές.

Αυτό που επιθυμεί η Τερέζα Μέι, υπογραμμίζει η Χούμπνερ, είναι να αντικαταστήσει το backstop, το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή των σκληρών συνόρων που προτείνει η Ε.Ε. με απροσδιόριστες «εναλλακτικές ρυθμίσεις» – τις οποίες όμως η Ένωση δεν θεωρεί εγγύηση και γι’ αυτό απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

«Οι “εναλλακτικές ρυθμίσεις” σχετίζονται με το μέλλον. Αυτό που μπορεί να προστεθεί ή να αλλάξει στην πολιτική διακήρυξη είναι να διασφαλιστούν μερικές νέες διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να επιλύσουν το ζήτημα των σκληρών συνόρων», υποστηρίζει η Χούμπνερ για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος-κλειδί σε αυτή τη συζήτηση είναι ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών επιθυμεί να παραμείνει η χώρα του σε μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. μετά το Brexit.

Αυτή που ήταν αντίθετη έως σήμερα, στον βαθμό που θα εμπόδιζε τη Βρετανία να επιδιώξει ανεξάρτητες εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, ήταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Χούμπνερ ωστόσο, απηχώντας την άποψη γενικά των Βρυξελλών, επιμένει ότι αυτό είναι η μοναδική περίπτωση διαπραγμάτευσης και προϋποθέτει μία πιο «ανοιχτή» πολιτική από το Λονδίνο.

Ειδεμή, τόσο η Χούμπνερ όσο και το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, εκτιμούν ότι το no deal Brexit, η έξοδος της χώρας χωρίς συμφωνία είναι μονόδρομος. Και ο κίνδυνος πλέον είναι ορατός.

Σχετικά άρθρα