Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ καλούν την Κίνα να ελευθερώσει δικηγόρο που καταδικάστηκε για «ανατρεπτική» δραστηριότητα

Οι ΗΠΑ καλούν την Κίνα να ελευθερώσει δικηγόρο που καταδικάστηκε για «ανατρεπτική» δραστηριότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικηγόροι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα,

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Τρίτη τις αρχές της Κίνας να απελευθερώσουν γνωστό δικηγόρο ειδικευμένο σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Γουάνγκ Τσαντζάνγκ, που καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσερισήμισι χρόνων για «ανατρεπτική» δραστηριότητα.

«Καλούμε την Κίνα να απελευθερώσει τον κ. Γουάνγκ αμέσως και να του επιτρέψει να επανενωθεί με την οικογένειά του», ανέφερε ο Ρόμπερτ Παλαντίνο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης ως προς το κράτος του δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Κίνα, και συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Κίνα να τιμήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνέχισε.

Ο Γουάνγκ, 42 ετών, έχει υπερασπιστεί πολιτικούς ακτιβιστές, μέλη της – εκτός νόμου στην Κίνα – θρησκευτικής οργάνωσης Φαλούν Γκονγκ και αγρότες που εκδιώχθηκαν από τα χωράφια τους.

Ήταν ο τελευταίος που δεν είχε ακόμη αφεθεί ελεύθερος ή καταδικαστεί από μια ομάδα περίπου 200 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ποινικολόγων, νομικών, ακτιβιστών – που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2015, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καταστολής.

Κρίθηκε «ένοχος» για συμμετοχή «σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή» της κινεζικής κυβέρνησης και του επιβλήθηκε «ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα δικαστήριο της Τιαντζίν.

Σχετικά άρθρα