Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: Δεν υποχωρούμε από τη «γαλάζια πατρίδα»

Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: Δεν υποχωρούμε από τη «γαλάζια πατρίδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

«Συνεχίζουμε την παρουσία μας στη «γαλάζια πατρίδα», όπου έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας και ειδικά με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε τουρκική αεροπορική βάση, ο Ακάρ έκανε λόγο για πολιτικούς παράγοντες και λανθασμένους υπολογισμούς που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.

Είπε επίσης ότι «συμβαίνουν ορισμένες προκλήσεις», διαμηνύοντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο».

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Τουρκία έχει λόγο σε οικονομικά θέματα, καθώς και σε ζητήματα στρατού και ασφάλειας σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο.

Ο Ακάρ σημείωσε ότι η Άγκυρα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες, ωστόσο προειδοποίησε εκ νέου πως «δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας».

Η Τουρκία ως «γαλάζια πατρίδα» εννοεί την παράνομη διεκδίκηση της ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, μην αναγνωρίζοντας ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.

Επίσης, η Τουρκία διεκδικεί στα πλαίσια της «γαλάζιας πατρίδας» συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία έχει παραιτηθεί από κάθε κυριαρχίας πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της.

Σχετικά άρθρα