Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς το «αγκάθι» των ιρλανδικών συνόρων επηρεάζει τη νέα ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή

Πώς το «αγκάθι» των ιρλανδικών συνόρων επηρεάζει τη νέα ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι,

Γύρω από τα ιρλανδικά σύνορα και συγκεκριμένα το backstop περιστρέφεται η συζήτηση για το Brexit λίγες ώρες προτού οι Βρετανοί βουλευτές επιστρέψουν για μία ακόμη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να ψηφίσουν αυτή τη φορά για τις τροπολογίες επί του «Plan B» της Τερέζα Μέι.

Το backstop είναι «μέρος ενός ισορροπημένου πακέτου, το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει», τονίζει από την πλευρά της η Ιρλανδία διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω.

«Πίεσε την Ε.Ε. να το αποσύρει και θα έχεις ευρεία υποστήριξη», καλεί την πρωθυπουργό του ο πιο ένθερμος εκφραστής του Brexit και μεγαλύτερος αντάρτης εντός του Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον.

«Οι βουλευτές θέλουν να ξεφορτωθούν το backstop», γράφει σήμερα Δευτέρα στην «Daily Telegraph» ο Μπόρις Τζονσον, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι αν η Τερέζα Μέι καταφέρει να το αποσύρει, θα έχει τη στήριξη όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, ο οποίος επικαλείται ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επιδιώξει δεσμευτικές νομικές αλλαγές στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.

Τις αλλαγές αυτές ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά η Ιρλανδία και βεβαίως οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Κάτι λιγότερο από εννέα εβδομάδες έως το οριστικό διαζύγιο Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε., το Λονδίνο παραμένει διχασμένο όχι μόνο στο πώς, αλλά και στο εάν και πότε τελικά θα αποχωρήσει.

Αύριο, το βρετανικό κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τα προτεινόμενα από τη Μέι επόμενα βήματα, καθώς και ορισμένες τροπολογίες Βρετανών βουλευτών, όπως η αναβολή της εξόδου με παράταση του Άρθρου 50.

Σχετικά άρθρα