Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελεσίγραφο από την Ευρωβουλή στη Βρετανία για τα ιρλανδικά σύνορα – Τι αναφέρει

Τελεσίγραφο από την Ευρωβουλή στη Βρετανία για τα ιρλανδικά σύνορα – Τι αναφέρει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Γκι Φερχόφστατ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μισέλ Μπαρνιέ,

Συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει τη διάταξη για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, το λεγόμενο backstop, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους σήμερα Πέμπτη η ομάδα συντονισμού για το Brexit.

«Η συμφωνία αποχώρησης είναι δίκαιη και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη. Αυτό ισχύει κυρίως για το backstop», επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για το Brexit του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ.

Σβήνοντας και την όποια τελευταία ελπίδας επαναδιαπραγμάτευσης, αν μη τι άλλο για το χρονικό πλαίσιο του backstop, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Έ. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι αδύνατον να τεθεί χρονικός περιορισμός, καθώς ακυρώνεται ο σκοπός του, ο οποίος είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία.

Ο Μπαρνιέ απέκλεισε και το ενδεχόμενο μίας ρύθμισης των συνόρων σε ξεχωριστή διμερή συμφωνία με το Δουβλίνο, εξηγώντας ότι τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας θα αποτελέσουν στο μέλλον ευρωπαϊκό σύνορο.

Το μοναδικό παράθυρο διαπραγμάτευσης το οποίο άφησε ανοιχτό για μία ακόμη φορά ο Μπαρνιέ είναι οι αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης, θέτοντας ως προϋπόθεση να αλλάξει και το Λονδίνο από την πλευρά του τις κόκκινες γραμμές.

Δίχως κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, όπως ελπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, το σενάριο της παράτασης της Άρθρου 50, δηλάδη της αναβολής του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου, κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, το Λονδίνο θα πρέπει να υποβάλει αίτημα με σαφείς τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί την αναβολή του Brexit, επισήμανε από το βήμα του Νταβός ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σχετικά άρθρα