Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το δίκτυο Γκιουλέν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της δυτικής κατασκοπείας λέει η τουρκική Αστυνομία

Το δίκτυο Γκιουλέν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της δυτικής κατασκοπείας λέει η τουρκική Αστυνομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Το κίνημα του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, συνεργάζεται και εξυπηρετεί συμφέροντα υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως αμερικανικών υπηρεσιών, αναφέρει μια νέα έκθεση της τουρκικής αστυνομικής ακαδημίας.

Η έκθεση με τίτλο «FETO – Μια Διεθνής Απειλή» υπογραμμίζει ότι το δίκτυο Γκιουλέν εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα στη Ρωσία, τα Βαλκάνια, την Ευρασία, τον Καύκασο και την Μέση Ανατολή.

Το «τρομοκρατικό» δίκτυο, όπως το χαρακτηρίζει η Αγκυρα, λειτουργεί παράλληλα περισσότερα από 140 «charter schools» – ιδιωτικά σχολεία που χρηματοδοτούνται εν μέρει από το αμερικανικό δημόσιο – χρησιμοποιώντας τα σχολεία αυτά ως επιχειρησιακή και οικονομική βάση για να προωθήσει τα παγκόσμια της συμφέροντα, προσθέτει η έκθεση.

Επιπρόσθετα με τις πολυάριθμες επιχειρήσεις που συνδέονται και χρηματοδοτούν με «εκατομμύρια δολάρια» το FETO σε όλες τις ΗΠΑ, το δίκτυο των σχολείων με τους 60.000 μαθητές έχει ετήσια ροή εσόδων 500 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το δίκτυο Γκιουλέν χρησιμοποιεί το επισωρευμένο ανθρώπινο και χρηματοοικονομικό κεφάλαιο στα σχολεία και στις επιχειρήσεις του για να ασκεί εξουσία παράνομα με την μορφή «παράλληλου κράτους» ή σκιωδών κυβερνήσεων.

Η έκθεση αναφέρει άλλα παραδείγματα επιχειρησιακών βάσεων του FETO στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι ολοένα και περισσότερα μέλη της οργάνωσης αιτούνται άσυλο στην Γερμανία και την Αυστρία, λειτουργούν επιχειρήσεις και εκδίδουν εκεί εφημερίδες.

Η έκθεση της τουρκικής αστυνομικής ακαδημίας συμπληρώνει ότι η Αλβανία έχει γίνει προπύργιο του δικτύου, αφού η οργάνωση δίνει επί χρόνια υποτροφίες σε παιδιά υψηλόβαθμων γραφειοκρατών.

Η FETO διατηρεί τέλος 33 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, 20.000 μαθητές εγγεγραμμένους στα σχόλια της μόνο στα Βαλκάνια και εκδίδει τρία περιοδικά στην Μέση Ανατολή.

Σχετικά άρθρα