Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι θα συζητήσουν οι «7» του ευρωπαϊκού νότου στη συνάντησή τους στη Λευκωσία

Τι θα συζητήσουν οι «7» του ευρωπαϊκού νότου στη συνάντησή τους στη Λευκωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεσόγειος Θάλασσα, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φυσικό Αέριο,

Πληθώρα θεμάτων περιλαμβάνει η ατζέντα της 5ης συνόδου των αρχηγών των επτά νότιων χωρών της Ε.Ε., γνωστής ως Med7, που θα συνέλθει στη Λευκωσία, στις 29 Ιανουαρίου.

Τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τη σύνοδο και τις διμερείς επαφές είναι το μεταναστευτικό, το Brexit, η εν γένει παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Ε.Ε., η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και η επιδίωξη για αυτονομία, η κλιματική αλλαγή, το δημοσιονομικό πλαίσιο και ο αραβικός κόσμος.

Επίσης, την σύνοδο θα απασχολήσουν όλες οι περιφερειακές εξελίξεις και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για το Κυπριακό.

Για τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επιτυχή έκβαση της συνόδου μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σύνοδος στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία «λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Ε.Ε., όπως δημιουργείται με τη συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και άλλα θέματα που απασχολούν την Ε.Ε. σε μια συζήτηση που αναμένεται να κορυφωθεί σε μια καθοριστική Σύνοδο στις 9 Μαΐου στη Ρουμανία με αποκλειστικό αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης».

Στις συζητήσεις που θα γίνουν, προτεραιότητα θα δοθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Θα συζητηθούν τα θέματα της μετανάστευσης, με έμφαση στην εξωτερική μετανάστευση, ειδικότερα για τις χώρες της Μεσογείου, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και πώς μπορεί η Ε.Ε. να ενισχύσει την αυτονομία της στα θέματα ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο.

Επίσης, θα συζητηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027, το Brexit, και η επερχόμενη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με την Ε.Ε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό υποστήριζε την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου και οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. έχουν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης, είπε θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και για το Κυπριακό.

Αναμένεται στο τέλος της συνόδου να υιοθετηθεί μια «πολύ ουσιαστική Κοινή Διακήρυξη που θα μεταφέρει τις θέσεις των επτά χωρών σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Ν. Αναστασιάδη

Στο περιθώριο της συνόδου ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει τρεις διμερείς συναντήσεις, με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του το πρωί της 29ης Ιανουαρίου, και το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τον πρόεδρο της Γαλλίας και με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στην Κύπρο, συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι συζητήσεις προς πολύ συγκεκριμένες συμφωνίες για τις διμερείς σχέσεις σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας και πολιτικής.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «και η TOTAL και η ΕΝΙ συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Είμαστε σε επαφή για να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών στην ΑΟΖ μας και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στις διμερείς συναντήσεις του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Γάλλο πρόεδρο».

Στη διμερή συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό θα συζητηθεί και η κατασκευή του EastMed.

Πρόσθεσε ότι αναμένονται τα σχόλια της Κομισιόν σε σχέση με το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στα τέσσερα κράτη για τον συγκεκριμένο αγωγό που είναι μια από τις επιλογές για να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η ομάδα των επτά νοτίων χωρών της Ε.Ε. δεν αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια ομάδα διαφορετική εντός της ΕΕ.

«Απλώς επιχειρούμε μέσα από τις ανοικτές και ειλικρινείς μας συζητήσεις να υιοθετηθούν κοινές προσεγγίσεις διότι έχουμε κοινές ανησυχίες, όπως το μεταναστευτικό και οι κλιματικές αλλαγές, λόγω γεωγραφικής θέσης των χωρών αυτών», εξήγησε.

Σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά και υπάρχει κοινή προσέγγιση των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Για το μεταναστευτικό, και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι «όλες οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, πολύ περισσότερο από άλλα κράτη της Ε.Ε., και στόχος είναι μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει να καταλήξουμε σε πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις και τοποθετήσεις».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει ανάγκη για μια λειτουργική λύση, όπου θα μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει ενεργά και να λαμβάνει αποφάσεις στην Ε.Ε.

«Ενδιαφέρει και την Ε.Ε. να υπάρχει κράτος-μέλος, που να μπορεί μέσα από τις ενέργειες του να μη δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Άρα και η λειτουργικότητα της λύσης είναι κάτι που αφορά την Ε.Ε.», επεσήμανε.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι η Τουρκία εμπόδισε επτά πλοία, που είχαν στόχο σεισμογραφικές αποστολές, είπε ότι «στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προχθές, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η παραπληροφόρηση, δηλαδή όλα αυτά που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη της Ε.Ε. και η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Οι καθημερινές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς «δεν είναι τίποτε άλλο από υβριδικές απειλές, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα πανικό και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους πολίτες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σχετικά άρθρα