Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κολομβίας αρνείται ότι προστάτευε τον ναρκω-βαρόνο «Ελ Τσάπο»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κολομβίας αρνείται ότι προστάτευε τον ναρκω-βαρόνο «Ελ Τσάπο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμπόριο Ναρκωτικών, Ενρίκε Πένια Νιέτο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καρτέλ Ναρκωτικών, Κολομβία, Μεξικό, Ναρκωτικά,

Τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα προκειμένου να προστατεύσει τον Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν αρνήθηκε σήμερα Πέμπτη ο πρώην αντιπρόεδρος της Κολομβίας και πρώην διευθυντής της αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Όσκαρ Ναράνχο.

Ο εν αποστρατεία Ναράνχο κατηγορήθηκε από έναν μάρτυρα της αμερικανικής εισαγγελίας κατά τη δίκη του «Ελ Τσάπο» στη Νέα Υόρκη, ότι δωροδοκήθηκε για να εγγυηθεί την προστασία της οικογένειας του αρχηγού του καρτέλ της Σιναλόα.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξάντερ Σιφουέντες, είναι ο μικρότερος γιος μιας πολύ γνωστής κολομβιανής οικογένειας λαθρεμπόρων ναρκωτικών και έχει ζήσει με τον «Ελ Τσάπο» στα βουνά της Σιναλόα.

«Ειλικρινά, είναι ψέμα», δήλωσε στο Blu Radio ο στρατηγός Ναράνχο, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος από το 2017 έως το 2018, και σύμβουλος για την ασφάλεια του πρώην προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο από το 2012 έως το 2014.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο ήταν επικεφαλής της κολομβιανής αστυνομίας, από το 2007 έως το 2012, είχε «καταστήσει δημοσίως γνωστές» τις σχέσεις της οικογένειας Σιφουέντες με τους λαθρέμπορους ναρκωτικών και είχε εργαστεί σε συνεργασία με διεθνείς υπηρεσίες για να εξασφαλίσει εντολές έκδοσης σε βάρος των μελών της.

«Για να είμαι εντελώς κατηγορηματικός, αν προστάτευα αυτήν την οικογένεια με αντάλλαγμα χρήματα, η σύλληψη της Ντόλι Σιφουέντες, αδελφής του προσώπου που είπε αυτό το ψέμα, δεν θα είχε γίνει ποτέ», σημείωσε.

Η Ντόλι Σιφουέντες, αδελφή του Αλεξάντερ, συνελήφθη το 2011 και εκδόθηκε την επόμενη χρονιά στις ΗΠΑ κατηγορούμενη για σχέσεις με το καρτέλ της Σιναλόα.

Ο Αλεξάντερ Σιφουέντες κατέθεσε χθες Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα στη δίκη του «Ελ Τσάπο».

Προχθές είχε καταθέσει ότι ο «Ελ Τσάπο» του είχε πει ότι είχε δωροδοκήσει με 100 εκατομμύρια δολάρια τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Πένια Νιέτο με αντάλλαγμα την προστασία του.

Ο Ναράνχο, σύμμαχος των αμερικανικών αρχών στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ήταν σύμβουλος για την ασφάλεια του προέδρου του Μεξικού για δύο χρόνια, έως το 2014 που ανέλαβε καθήκοντα ως μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Κολομβίας που διαπραγματεύτηκε την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 2016 με τους πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας FARC.

Ο Γκουσμάν κατηγορείται ότι κρύβεται πίσω από το καρτέλ της Σιναλόα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ναρκωτικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Πένια Νιέτο ήταν πρόεδρος του Μεξικού από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Στο παρελθόν κατείχε το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας του Μεξικού.

Η δίκη του 61χρονου Γκουσμάν ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο αφού ο βαρόνος των ναρκωτικών εκδόθηκε από το Μεξικό στις ΗΠΑ ώστε να δικαστεί για διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών στη χώρα, ως αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα.

Σχετικά άρθρα