Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να αναβληθεί το Brexit

Πώς αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να αναβληθεί το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαργαρίτης Σχοινάς, Τερέζα Μέι,

Η κατηγορηματική απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit από τη βρετανική βουλή δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στις Βρυξέλλες.

Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν όντως να αποφύγουν την καταστροφή της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, όπως διαμηνύουν όλους αυτούς τους μήνες των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι, είναι σχεδόν υποχρεωμένοι να δώσουν λίγο ακόμη χρόνο στη χώρα. Το θέλουν όμως πραγματικά;

Προφανώς προβλέποντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούσαν εκ των προτέρων τρόπους για να αντιμετωπίσουν μία πιθανή παράταση του Άρθρου 50 και την αναστάτωση που θα προκαλέσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, με το στρατόπεδο του «Leave» σταθερά σκορπισμένο σε διαφορετικές θέσεις και απαιτήσεις, είναι σαφές ότι ο χρόνος που απομένει έως τις 29 Μαρτίου, την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. δεν είναι αρκετός.

Η αναβολή του Brexit θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Χρειάζεται ωστόσο την έγκριση των Βρυξελλών, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να τη δώσουν «ελαφρά τη καρδία».

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit», διεμήνυσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Μία παράταση του Άρθρου 50 θα εξεταστεί από τους Ευρωπαίους, εφόσον συνοδεύεται από ένα σχέδιο, μία στρατηγική», επιβεβαίωσε και στη «Monde» πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ένας αρκετά σοβαρός πονοκέφαλος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην Ένωση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τη συγκρότηση του νέου σώματος, τον Ιούλιο.

«Η παράταση του Brexit μετά τις ευρωεκλογές αποτελεί αίνιγμα για όλους, καθώς δεν υπάρχουν νόμοι που να προβλέπουν κάτι τέτοιο», εξηγεί εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στο «Politico».

«Εάν η περίοδος της παράτασης συμπίπτει χρονικά με το νέο νομοθετικό σώμα, πιθανότατα να καταλήξουμε να έχουμε Βρετανούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα αποχωρήσουν μερικές εβδομάδες αργότερα. Αυτό σίγουρα θα περιπλέξει την κατάσταση», εξηγεί.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη διευθετήσει το σχήμα του αναθεωρημένου Κοινοβουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει 705 ευρωβουλευτές – λιγότεροι από τους νυν 751.

Οι 46 από τις έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούνται για τη μελλοντική διεύρυνση της Ένωσης, ενώ οι 27 θα διανεμηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το Ευρωκοινοβούλιο ωστόσο συμφώνησε στο ψήφισμά του σχετικά με τη σύνθεση της ολομέλειας να διατηρήσει «τις ισχύουσες ρυθμίσεις» εάν το Brexit δεν έχει ολοκληρωθεί νομικά.

Είτε η Βρετανία εξακολουθεί να είναι μέλος της Ένωσης προσωρινά (ενώ διεξάγει δημοψήφισμα) ή μόνιμα (επειδή αποφάσισε να παραμείνει στην Ε.Ε.), αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στο Κοινοβούλιο.

Η εξισορρόπηση εκ νέου των εδρών σημαίνει επιπλέον ευρωβουλευτές για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με αυτές τις νέες έδρες σε περίπτωση που η Βρετανία τελικά παραμείνει στην Ένωση.

Σχετικά άρθρα