Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί του χαλάει το όνειρο για Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ο Ερντογάν αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί του χαλάει το όνειρο για Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σκόπια, Τουρκία,

Η επιμονή της ΝΔ, των πολιτικών ναυαγίων του ΚΙΝΑΛ και των ακροδεξιών να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί τα σχέδια όχι μόνο της Ρωσίας αλλά πρωτίστως της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στα «σύνορα της καρδιάς του», δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έκανε ειδική αναφορά στην ΠΓΔΜ την οποία αποκάλεσε σκέτο «Μακεδονία».

Η Τουρκία δεν θέλει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών διότι αυτή προβλέπει διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, σχέση που αυτή τη στιγμή έχει η Τουρκία.

Επίσης, τα Σκόπια εντάσσονται στον ζωτικό χώρο της Ελλάδας, γίνονται χώρα υπό την προστασία της Ελλάδας. Ποιος τα λέει αυτά; Ο Γουές Μίτσελ, βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Από την ελληνική πλευρά της εξίσωσης πιστεύω ότι η Συμφωνία αυτή μας έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, επικύρωσε τη θέση μας για τη στρατηγική επένδυσή μας στην Ελλάδα: Ότι η Ελλάδα είναι μια ηγέτιδα χώρα. Και έχει τη δυνατότητα να εξάγει σταθερότητα. (…)

»Με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι καλό για την Ελλάδα. Έτσι θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με τις προκλήσεις στο νότιο σύνορό σας, το θαλάσσιο. Και να αφιερώσετε τους πόρους και τις προσπάθειές σας εκεί.

»Τα σταθερά Βαλκάνια είναι καλά για την Ελλάδα για πολλούς λόγους.

»Ένας από αυτούς που δεν συζητείται συχνά, είναι ότι η περιοχή στα βόρειά σας, η Μακεδονία (σ.σ. η ΠΓΔΜ), είναι μια φυσική επέκταση της ελληνικής οικονομικής ενδοχώρας.

»Αυτό συνδέεται και με ό,τι συζητούσαμε νωρίτερα για τη Θεσσαλονίκη.

»Υπάρχουν αρκετές χώρες που χρησιμοποιούν πολύ αφύσικες γραμμές ανεφοδιασμού, εξαγωγών και εισαγωγών, προς τα λιμάνια της Αδριατικής.

»Με τη λύση του ονοματολογικού θα μπορέσουν να κοιτάξουν προς ελληνικά λιμάνια.

»Έτσι θα μπορείτε να δείτε μια μετρήσιμη αύξηση στην περιφερειακή οικονομική ηγεσία, αλλά και τις συνδεδεμένες με αυτή δραστηριότητες. Πρόκειται για κάτι που θέλουμε, επίσης, να ενθαρρύνουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στις 16 Δεκεμβρίου.

Τι μας λένε οι Αμερικανοί; Ότι τα νεοθωμανικά όνειρα του Ερντογάν τελειώνουν και είναι η Ελλάδα που αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Ποιο ήταν το αντάλλαγμα; Να βρεθεί λύση με την ΠΓΔΜ.

Για αυτό και λέμε πως όποιοι υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα κι εάν νομίζουν ότι είναι πατριώτες, στην πραγματικότητα είναι εθνικοί μειοδότες.

Και δεν αναφερόμαστε στον απλό λαό που είναι ανενημέρωτος ή παραπληροφορημένος. Αναφερόμαστε στα κόμματα και στους βουλευτές τους.

Τι είπε ο Ερντογάν

Τη εμμονή του με τα «σύνορα της καρδιάς του» έκανε για μία ακόμη φορά εμφανή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρθηκε σε όλη τη γεωγραφική περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα Βαλκάνια μέχρι την Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο έως την Υεμένη, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις αναστηλώσεις των ιστορικών μνημείων, σε Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και Σκόπια, τα οποία αποκάλεσε «Μακεδονία».

«Εμείς με την ιστορία μας, την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας και τις καρδιές μας βρισκόμαστε σε όλες αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.

»Εμείς με 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών μικρύναμε και μικρύναμε, ώσπου φτάσαμε τα 780 τ/χλμ;

»Εμείς σε αυτά τα εδάφη έχουμε μία ιστορία, μία κουλτούρα. Εκεί πού πατήσαμε γράψαμε ιστορία, από εκεί φτάσαμε ως εδώ και όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία, δεν μπορούν να αναγνωρίζουν την αξία της.

»Εμείς αυτές τις γεωγραφικές περιοχές τις έχουμε στην καρδιά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στα Βαλκάνια, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ποιος αναστήλωσε όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία; Εμείς.

»Στη “Μακεδονία” εμείς το κάναμε αυτό. Γιατί έχουμε ιστορία», τόνισε ο Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα