Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα «συνταγή» Brexit

Η ΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα «συνταγή» Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βρετανία, Γκι Φερχόφστατ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαργαρίτης Σχοινάς, Μισέλ Μπαρνιέ, Τερέζα Μέι,

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας διαφορετικού είδους συμφωνίας για το Brexit άφησε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη χθεσινή βαριά ήττα της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για μία νέα συμφωνία είναι να υπαναχωρήσει και το Λονδίνο από βασικές απαιτήσεις του, ενώ η Κομισιόν ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι είναι ανοιχτή να κουβεντιάσει την πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία, αλλά η συμφωνία καθαυτή παραμένει ως έχει.

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε αρχικά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Μέι και καταψηφίστηκε χθες στο Λονδίνο με μεγάλη πλειοψηφία. Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit, τόνισε ευθύς αμέσως, είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαρνιέ υπονόησε ότι μία λύση στο αδιέξοδο είναι να αποδεχθεί η Βρετανία μια ακόμα στενότερη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσει μια πολύ στενή εμπορική σχέση στο μέλλον.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Λονδίνο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας από την τελωνειακή ένωση και την κεντρικά ρυθμιζόμενη ενιαία αγορά.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να επιτρέψει να αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές του στο μέλλον, και λαμβάνει αυτή την απόφαση προς όφελος της φιλοδοξίας να προχωρήσει πέρα από μια απλή αλλά όχι αμελητέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμέσως έτοιμη να απαντήσει θετικά», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπαρνιέ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. είναι πάντα ανοιχτή να συζητήσει εκ νέου μόνο την πολιτική διακήρυξη για τις μετά Brexit σχέσεις και όχι τη συμφωνία καθαυτή.

Όσον αφορά το σενάριο της παράτασης του Brexit, η Κομισιόν τόνισε ότι εάν η Βρετανία εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εκτίμησε σήμερα ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις» επί μίας συμφωνίας για το Brexit, με βάση ενδεχόμενες προτάσεις της Μέι.

«Έχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά τώρα περιμένουμε να δούμε τι προτείνει η πρωθυπουργός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι «λυπάται πολύ» για τη μαζική απόρριψη της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Θέλουμε οι ζημίες, και θα υπάρξουν ζημίες σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, περί «στενότερης σχέσης», κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφσταντ.

Τόσο ο Μπαρνιέ ωστόσο όσο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν στη γραμμή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία μετά το πέρας της ψηφοφορίας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα ακούσει την απόφαση του κοινοβουλίου, πλην όμως τόνισε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία κοινή αντιπρόταση.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ πείτε μας τελικά τι θέλετε να πετύχετε», τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαίκού Κόμματος και σύμμαχος της Άγκελα Μέρκελ.

Ο Βέμπερ από την πλευρά του δεν άφησε κανένα «περιθώριο για ελιγμούς» – επί της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές έθεσαν επίσης επί τάπητος το ενδεχόμενο του δεύτερου δημοψηφίσματος, στο οποίο ο βρετανικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου εάν επιθυμεί τελικά η χώρα να παραμείνει στην Ένωση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν ο πρώτος που μίλησε για απόσυρση του Brexit λόγω του διχασμού στη χώρα.

Ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιώντας μια φράση που συχνά αποδίδεται στον μυθιστοριογράφο Κ.Σ. Λιούις, υπαινίχθηκε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αφήσει πίσω της τις δυσκολίες του παρελθόντος και να επιδιώξει μια νέα αρχή με την ΕΕ.

«Δεν μπορεί να γυρίσεις πίσω και να αλλάξεις την αρχή», δήλωσε ο πρώην Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών. «Μπορείς όμως να ξεκινήσεις εκεί που είσαι και να αλλάξεις το τέλος».

Η ολομέλεια υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν ενωμένοι και ότι τα δικαιώματα των πολιτών εξακολουθούν να είναι η προτεραιότητα του ΕΚ.

Διαφορετική άποψη για το αποτέλεσμα τυχόν δεύτερου δημοψηφίσματος εξέφρασε ο πρώην ηγέτης του ακροδεξιού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είχε ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του Brexit, το 2016.

Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο βρετανικός λαός είναι τόσο εξοργισμένος με τη στάση της Ε.Ε. στις όλες διαπραγματεύσεις, που σε ένα νέο δημοψήφισμα θα ψήφιζε με μεγαλύτερο ακόμη ποσοστό το Brexit.

Σχετικά άρθρα