Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας-Καναδά μετά τη θανατική ποινή σε Καναδό υπήκοο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας-Καναδά μετά τη θανατική ποινή σε Καναδό υπήκοο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνής Αμνηστία, Θανατική Ποινή, Καναδάς, Κίνα, Τζάστιν Τριντό,

Έφεση θα ασκήσει ο Καναδός Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην Κίνα για εμπορία ναρκωτικών και δικαστήριο της χώρας του επέβαλε την εσχάτη των ποινών.

Ο Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ είχε καταδικαστεί τον Νοέμβριο σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και είχε ασκήσει έφεση.

Το δικαστήριο της Νταλιάν, στην επαρχία Λιαονίνγκ ωστόσο έκρινε χθες Δευτέρα ότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν πολύ επιεικής και ως εκ τούτου του επέβαλε τη θανατική ποινή, επιβεβαιώνοντας τους «χειρότερους φόβους» της οικογένειάς του και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Η υπόθεση αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Κίνας – Καναδά, μετά τη σύλληψη, την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ, της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ.

Η σύλληψη της 46χρονης Μενγκ, λίγο προτού τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία των 90 ημέρων στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, εξαγρίωσε το Πεκίνο, το οποίο απείλησε με αντίποινα απέναντι και στις δύο χώρες.

Μετά την επιβολή της θανατικής ποινής στον Σέλενμπεργκ, ο Καναδάς εξέδωσε νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κίνα «λόγω του κινδύνου αυθαίρετης επιβολής των τοπικών νόμων».

Ο Σέλενμπεργκ συνελήφθη το 2014 στην Κίνα με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να βγάλει παράνομα από τη χώρα 227 κιλά μεθαμφεταμίνης.

Τον Νοέμβριο καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση, ποινή η οποία χθες μετατράπηκε σε θανατική. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η Κίνα εκτιμάται ότι είναι η χώρα με τις περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών ετησίως, έστω και αν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο αριθμός των εκτελέσεων μπορεί να είναι και τετραψήφιος – περισσότεροι από όλες τις υπόλοιπες χώρες μαζί.

Σχετικά άρθρα