Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Brexit – Η ΕΕ θα στείλει νέες διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων

Brexit – Η ΕΕ θα στείλει νέες διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ντόναλντ Τουσκ, Τερέζα Μέι,

Επιστολή με νέες διαβεβαιώσεις για το επίμαχο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων – αλλά αποκλείοντας εκ νέου το περιθώριο οποιασδήποτε επαναδιαπραγμάτευσης – πρόκειται να στείλει σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας (RTE News).

Στην επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζεται ότι το λεγόμενο backstop («δίχτυ ασφαλείας) δεν είναι η λύση που προτιμάει η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών συνόρων, ότι δεν υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ούτε πρόκειται για κάποια κρυφή προσπάθεια της Ένωσης να «προσαρτήσει» τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση επί του θέματος, καθώς επίσης φέρεται να έχει απορρίψει επίσης το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης το backstop να τεθεί σε εφαρμογή μόνο για διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας (RTE News).

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρόκειται να παίξει σήμερα το τελευταίο της χαρτί, μία μέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Στη σημερινή της ομιλία, αποσπάσματα της οποίας έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η Μέι θα προειδοποιήσει ότι είναι πιο πιθανό το κοινοβούλιο να βάλει φρένο στη διαδικασία εξόδου παρά να δώσει το πράσινο φως σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη προετοιμάζεται να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τον Ιούλιο.

Σχετικά άρθρα