Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς το κόμμα της Λεπέν ρίχνεται στη μάχη των ευρωεκλογών με σημαία τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Πώς το κόμμα της Λεπέν ρίχνεται στη μάχη των ευρωεκλογών με σημαία τα «Κίτρινα Γιλέκα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Γαλλία, Ευρωεκλογές 2019, Κίτρινα Γιλέκα, Μαρίν Λεπέν,

«Η στιγμή της μεγάλης αλλαγής έχει έρθει». Με αυτό το σύνθημα και «σημαία» τα «Κίτρινα Γιλέκα», η Μαρίν Λεπέν σήμανε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς κάλεσε την Κυριακή τα χιλιάδες μέλη του κινήματος που κατεβαίνουν από τον Νοέμβριο στους δρόμους της γαλλικής επικράτειας να δώσουν στην ψήφο του Μαΐου χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, ευελπιστώντας να δημιουργήσει μία ρεπλίκα των εκλογών του 2017, σχολιάζει η «Monde».

«Στο πλαίσιο της υγιούς λαϊκής εξέγερσης των “Κίτρινων Γιλέκων”, οι εκλογές αυτές δίνουν την ευκαιρία να τερματιστεί η κρίση που γεννήθηκε από την αδιαλλαξία και την περιφρόνηση ενός ακατάλληλου προέδρου, του οποίου η συμπεριφορά είναι ανησυχητική », δήλωσε η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National).

Με αφορμή την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, «τα Κίτρινα Γιλέκα» οργανώθηκαν γρήγορα σε ένα ευρύ και συχνά βίαιο κίνημα, το οποίο απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη.

Αν και θεωρητικά ανεξάρτητο από κόμματα, το κίνημα απηχεί αρκετές από τις απόψεις του Εθνικού Συναγερμού: αναλογική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, άμεση δημοκρατία με ελβετικού τύπου δημοψηφίσματα, λιγότερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως παραίτηση του Γάλλου προέδρου.

Ευνοημένη από τις δημοσκοπήσεις – σε αντίθεση με τον πολιτικό της αντίπαλο – η Λεπέν ελπίζει ότι η οργή αυτή θα εκφραστεί στις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Το ζήτησε χθες Κυριακή ξεκάθαρα από τους ψηφοφόρους της ενόσω εκείνοι ζητούσαν ρυθμικά την παραίτηση του Μακρόν.

Η ίδια η Λεπέν δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, καθώς θέλει να παραμείνει στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Για τον λόγο αυτό έχει εμπιστευτεί τον 23χρονο Ζορντάν Μπαρντελά για επικεφαλής υποψήφιο της λίστας για τις ευρωεκλογές, ο οποίος χρησιμοποίησε χθες το παράδειγμα της Ιταλίας και της Αυστρίας – όπου κυβερνούν «σύμμαχοι» του Εθνικού Συναγερμού – για να σπείρει την ελπίδα μίας «καλύτερης επόμενης μέρας».

Σχετικά άρθρα