Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ: Θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία εάν επιτεθεί στους Κούρδους στη Συρία

Τραμπ: Θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία εάν επιτεθεί στους Κούρδους στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντόναλντ Τραμπ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Κυριακή την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά την «πολύ καθυστερημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι «ξεκινά».

Οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους» διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter, καλώντας ωστόσο και τους Κούρδους «να μην προκαλούν την Τουρκία».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους πολέμους χωρίς τέλος» έγραψε.

Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων» (32 χιλιομέτρων), χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Η αναγγελία του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, φέρνοντας όμως σε δυσχερή θέση τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η χώρα του θεωρεί τον βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, η Άγκυρα δεν χρειάζεται «την άδεια κανενός».

Διαβεβαίωσε επίσης πως η Τουρκία είναι σε θέση να «καταστρέψει» τους εναπομείναντες θύλακες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι η κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός δημοκρατικού στρατού που υποστηρίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα