Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία συγκεντρώνει όλο και περισσότερα τανκς στα σύνορα με το συριακό Κουρδιστάν

Η Τουρκία συγκεντρώνει όλο και περισσότερα τανκς στα σύνορα με το συριακό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάικ Πόμπεο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα σύνορα ΤουρκίαςΣυρίας (συριακό Κουρδιστάν – Ροζάβα), με την Άγκυρα να διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις βόρειες επαρχίες της κυρίως αραβικής χώρας, οι οποίες ελέγχονται κατά κύριο λόγο από τις κουρδικές σοσιαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», το πρωί του Σαββάτου αφίχθηκε στην περιοχή μία νέα φάλαγγα τεθωρακισμένων, ενισχύοντας τις ήδη αυξημένες στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου (υπουργός Εξωτερικών) και Ακάρ (υπουργός Άμυνας) έχουν επανειλημμένως αναφέρει ότι η επιχείρηση εναντίον των Κούρδων, θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και πριν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Θα γίνει τη “σωστή στιγμή” για την Τουρκία» τόνισε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο άμεσης έναρξης των επιχειρήσεων στις βόρειες επαρχίες της Συρίας.

Από την πλευρά τους, οι κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την Ουάσιγκτον, όσο και με τη Δαμασκό, με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία θα διαφυλάξει τον κουρδικό λαό έναντι της τουρκικής απειλής.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί διακριτικά και η Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόσυρση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, χωρίς να διασαλευτεί η επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και επιμένοντας στην προστασία των κουρδικών δυνάμεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο – Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ως μία «αλλαγή τακτικής», η οποία δεν υπονομεύει τη στρατιωτική ικανότητα των ΗΠΑ εναντίον του ISIS.

Διαβεβαίωσε δε, ότι η Ουάσιγκτον δύναται να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα για την προστασία των Κούρδων της Συρίας.

«Θα συζητηθούν αρκετές λεπτομέρειες με την Τουρκία» σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα