Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επί ποδός 80.000 αστυνομικοί στη Γαλλία γιατί φοβούνται νέο «τσουνάμι» από τα Κίτρινα Γιλέκα

Επί ποδός 80.000 αστυνομικοί στη Γαλλία γιατί φοβούνται νέο «τσουνάμι» από τα Κίτρινα Γιλέκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Εμανουέλ Μακρόν, Κίτρινα Γιλέκα,

«Πολύ ισχυρότερες» κινητοποιήσεις συγκριτικά με εκείνες του περασμένου Σαββάτου αναμένουν από τα «Kίτρινα Γιλέκα» οι γαλλικές αρχές αύριο Σάββατο.

Εν όψει της «ένατης πράξης», στη γαλλική επικράτεια θα αναπτυχθούν 80.000 αστυνομικοί – και 5.000 στο Παρίσι – με την ελπίδα να αποφευχθούν τα βίαια επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία ξύπνησαν τις δυσάρεστες μνήμες από τις πρώτες διαδηλώσεις, τον Νοέμβριο.

Έπειτα από μία μικρή ανάπαυλα μετά την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταλαγιάσει την οργή ανακοινώνοντας μία σειρά από μέτρα (αύξηση του κατώτατου μισθού, απόσυρση του επίμαχης αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα και άλλες φοροελαφρύνσεις), τα «Κίτρινα Γιλέκα» βγήκαν ξανά στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας με άγριες διαθέσεις.

Αυτό κυρίως, το επίπεδο της βίας, είναι που απασχολεί περισσότερο πλέον τις γαλλικές αρχές και όχι τόσο ο αριθμός των διαδηλωτών.

Κάθε Σαββατοκύριακο, επισήμανε σήμερα στο CNews ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπιέ, ο αριθμός των διαδηλωτών μειώνεται.

Αυξάνονται ωστόσο τα επίπεδα της βίας όσων εξακολουθούν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, πρόσθεσε.

Το περασμένο Σάββατο, χρειάστηκε μάλιστα να μεταφερθεί άρον άρον από τα γραφεία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό, έπειτα από εισβολή «Κίτρινων Γιλέκων» με μηχάνημα εργοταξίου.

Ένα από τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο εθνικός διάλογος με τους πολίτες για οικολογικά, φορολογικά και θεσμικά ζητήματα, τα αποτελέσματα των οποίων – υποστηρίζει ο Μακρόν – θα τροφοδοτήσουν την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

Ο διάλογος αυτός θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν χλευάσει τον εθνικό διάλογο. Μεγάλη μερίδα των Γάλλων ωστόσο φαίνεται να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, το 41% των Γάλλων σκοπεύει να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ το 40% θα απόσχει από τη διαδικασία.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια δημοσκόπηση, το 60% των Γάλλων στηρίζει ακόμη το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», ποσοστό υψηλό μεν, αλλά αποδυναμωμένο κατά 10 μονάδες τον τελευταίο μήνα, έπειτα δηλαδή από τα μέτρα Μακρόν.

Σχετικά άρθρα