Στην Αλβανία έμειναν χωρίς υπουργό Εξωτερικών. Πώς τα κατάφεραν; Αυτό συμβαίνει διότι ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, αρνείται να υπογράψει τον διορισμό του 30χρονου Κοσοβάρου Γκεντ Τσάκαϊ ως νέου υπουργού Εξωτερικών στη θέση του Ντίτμιρ Μπουσάτι.
Καλεσμένος του δημοσιογράφου Αρντάν Κράστα, στον αλβανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό News 24, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, αναφερόμενος στα τρέχοντα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής στην Αλβανία, ρωτήθηκε γιατί δεν υπογράφει την υπουργοποίηση του Γκεντ Τσάκαϊ (Gent Cakaj).
Απαντώντας γιατί δεν υπογράφει το προεδρικό διάταγμα απαλλαγής των καθηκόντων για τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι και τον διορισμό στη θέση του, του Γκεντ Τσάκαϊ, ο Πρόεδρος Μέτα εξήγησε:
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε κάθε περίπτωση, θα εκπληρώσει όλες τις συνταγματικές και νομικές του υποχρεώσεις για να ανταποκριθεί στη βούληση του πρωθυπουργού, πάντα σεβόμενος το Σύνταγμα και τον Υπουργό ως θεσμό.
»Εγώ ανταποκρίθηκα άμεσα με την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, όλων των υπουργών, με εξαίρεση του ΥΠΕΞ, και το διορισμό των υπουργών εκείνων που ήταν και βουλευτές, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποβληθεί στους προβλεπόμενους ελέγχους.
»Όσον αφορά στον ΥΠΕΞ, θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι: Πιστεύω ότι το πόστο του, είναι πολύ σημαντικό αλλά και ευαίσθητο.
»Κάθε υπουργικό πόστο είναι σημαντικό αλλά η συμμετοχή της Αλβανίας σε ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες όπως στην Τρόικα του ΟΑΣΕ, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας κ.ά, καθιστούν το πόστο αυτό αρκετά σημαντικό και κατά την άποψή μου, η Αλβανία δεν πρέπει να μείνει ούτε λεπτό χωρίς υπουργό εξωτερικών».
«Το πόστο του ΥΠΕΞ είναι σημαντικό»
Στην ερώτηση εάν η μη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την απαλλαγή του Μπουσάτι από τα καθήκοντα ΥΠΕΞ, έχει σχέση με το γεγονός ότι για τον κ. Τσάκαϊ θα γίνει πιο προσεκτικός και πιο ευρύς έλεγχος, ο Μέτα δήλωσε:
«Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ρωτάτε αλλά έχει σχέση με το πόστο του ΥΠΕΞ το οποίο είναι πιο ευαίσθητο πόστο.
»Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει το χρόνο της ο οποίος δεν εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά από τους θεσμούς στους οποίους εμείς απευθυνθήκαμε».
Στην ερώτηση εάν θα ζητήσει πληροφορίες από τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου για τον προτεινόμενο ΥΠΕΞ Τσάκαϊ, ο Μέτα απάντησε:
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω, εμείς όμως θα κάνουμε όλες τις εξακριβώσεις και τις έρευνες για όλους τους υπουργούς. Θα κάνουμε όλες τις εφικτές και απαιτούμενες εξακριβώσεις».
Η Αλβανία απέκτησε ΥΠΕΞ αγνώστου βιογραφικού
Στον πρόσφατο ανασχηματισμό της αλβανικής κυβέρνησης, ο Έντι Ράμα υπουργοποίησε δύο Κοσοβάρους.
Πρόκειται για τον νέο υπουργό Εξωτερικών Γκέντ Τσάκαϊ και τη νέα υπουργό Παιδείας Μπέσα Σαχίνι.
Αμφότεροι ήταν υφυπουργοί το προηγούμενο διάστημα στα ίδια υπουργεία.
Η αποπομπή του Ντίτμιρ Μπουσάτι και η αντικατάστασή του από τον Γκέντ Τσάκαϊ, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται σε πιέσεις που άσκησε η Άγκυρα.
Ο κ. Μπουσάτι «καρατομήθηκε» επειδή «αποδείχτηκε φιλέλληνας».
Ως αποδείξεις της «ενοχής» του επικαλούνται την ελληνομάθειά του, τη φιλία του με τον Νίκο Κοτζιά, μέχρι κι ότι ονόμασε την κόρη του Ήρα.
Ο Έντι Ράμα όμως είχε και προσωπικό λόγο να τον απομακρύνει.
Ο Ντίτμιρ Μπουσάτι δεν εκτιμήθηκε μόνο από την Αθήνα για τη διάθεσή του να λυθούν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα αλλά και από τους δυτικούς συμμάχους, την ώρα που οι πολιτικές μετοχές του Αλβανού πρωθυπουργού έχουν χρεοκοπήσει.
Σε ό,τι αφορά τον Κοσοβάρο Γκέντ Τσάκαϊ, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Αφρίμ Κρασνίκι, πρώην σύμβουλος επί πολιτικών θεμάτων του πρώην Αλβανού ΠτΔ Αλφρέντ Μωισίου, «στην επίσημη ιστοσελίδα του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν υπάρχει ούτε βιογραφικό σημείωμα ούτε και φωτογραφία του μέχρι σήμερα ΥΦΥΠΕΞ και τώρα ΥΠΕΞ Γκέντ Τσάκαϊ.
»Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν βιογραφικό του νέου Αλβανού ΥΠΕΞ και δεν βρίσκουν».
Ο Έντι Ράμα με τον 30χρονο εκλεκτό του Κοσοβάρο Γκεντ Τσάκαϊ
Ο Έντι Ράμα υπερασπίστηκε τον εκλεκτό του απαντώντας ότι «ο Γκέντ Τσάκαϊ έχει διαβάσει βιβλία, περισσότερα σε αριθμό από τα λόγια που εσείς έχετε πει σε όλη τη ζωή σας.
»Το βιογραφικό του θα είναι στη διάθεσή σας όταν αυτός γίνει υπουργός.
»Το ότι δεν υπάρχει στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ, είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο».