Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «τερμάτισε» ο Ερντογάν: Υπάρχει συνωμοσία Βυζαντινών ανάμεσα στους κεμαλικούς

Το «τερμάτισε» ο Ερντογάν: Υπάρχει συνωμοσία Βυζαντινών ανάμεσα στους κεμαλικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδριανούπολη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Τουρκία,

«Κρυπτοβυζαντινούς» ανάμεσα στους κεμαλικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακάλυψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, απόδειξη ότι η αντιπολίτευσή του αποτελείται από οπαδούς του Βυζαντίου, είναι ότι στις διαδηλώσεις του 2013 στην Κωνσταντινούπολη, στο πάρκο Γκεζί, γράφτηκε στους τοίχους το σύνθημα «η καταπίεση ξεκίνησε το 1453», όταν δηλαδή αλώθηκε η Πόλη από τους Οθωμανούς.

Άλλη απόδειξη των «κρυπτοβυζαντινών» είναι ότι ο δήμαρχος Αδριανούπολης, στην ανατολική Θράκη, έφτιαξε αφίσες της πόλης όπου αναγράφεται το όνομα της στα ελληνικά.

Αυτά ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ισλαμικού κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Σε αυτή τη διαδικασία ένα άλλο πράγμα που τράβηξε την προσοχή μας είναι η αγάπη του αρχηγού του CHP [Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα] και των άλλων για το Βυζάντιο.

»Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί το οποίο λατρεύει [o Κιλιτσντάρογλου] γράφηκε “η καταπίεση ξεκίνησε το 1453” στους τοίχους.

»Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκαν οι αφίσες του δημάρχου της Αδριανούπολης.

»Οι αφίσες που φτιάχτηκαν με το βυζαντινό όνομα είναι το σύμβολο για την αγάπη στο Βυζάντιο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Ο δήμαρχος Ανδριανούπολης, Ρετζέπ Γιουρκάν, απαντώντας στις αντιδράσεις για την ανάρτηση τουριστικών αφισών στην Αδριανούπολη στις οποίες το όνομα της πόλης αναγραφόταν ως Αδριανούπολη αντί Εντίρνε.

«Φτιάξαμε αφίσες στην βουλγαρική και ελληνική γλώσσα μαζί με την τουρκική για τους Έλληνες και Βούλγαρους γείτονές μας που έρχονται στην πόλη μας για ψώνια.

»Αυτοί οι ελαφρόμυαλοι να εξετάσουν την ιστορίας της πόλης. Η Εντίρνε έχει 12 ονόματα στην ιστορία και όλα τα ονόματα μας ανήκουν.

»Στις αφίσες που φτιάχτηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Νομαρχία της Αδριανούπολης το όνομα της πόλης γράφεται ως Αδριανούπολη».

Αδριανούπολη

Η Αδριανούπολη ή Aδριανούπολις, (τουρκικά: «Εντίρνε», βουλγαρικά: «Όντριν») είναι ιστορική πόλη της σημερινής Τουρκίας, στην Ανατολική Θράκη, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η Αδριανούπολη υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1363 ως το 1453, πριν η Κωνσταντινούπολη γίνει η τέταρτη και οριστική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.

Σήμερα η Αδριανούπολη είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 165.979 κάτοικοι (2014).

Σημειώνεται το όνομα Εντίρνε αποτελεί παραφθορά του Αδριανού (πόλη) > Αντρινού, που φερόταν τον 14ο αιώνα > Εντρινού > Εντιρνού καταλήγοντας στο Εντιρνέ όπου και επικράτησε.

Σε οθωμανικές πηγές φέρεται επίσης και με τα ονόματα «Εντρίνους», «Εντρουνέ», «Εντρινάμπολι» καθώς και «Εντιρνομπολού» που αναμφισβήτητα όλα αποτελούν παραφράσεις του ελληνικού ονόματος που διατηρήθηκε από τον εκεί ελληνισμό μέχρι το 1922.

Αναφέρεται ως «Ανδριανά» σε επιστολή του Γ. Βαρνακιώτη της 25 Μαΐου «έτους πρώτου της ελευθερίας».

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Ορέστης, γιος του βασιλιά Αγαμέμνονα ίδρυσε την πόλη ως Ορεστιάδα, στη συμβολή των ποταμών Τόνζου (Τουρκικά Τούντσα) και Αρδίσκου (σήμερα Αρδα) με τον Εβρο.

Η πόλη (επαν)ιδρύθηκε παίρνοντας το όνομά του από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό (117-138) το 125 στη θέση προγενέστερου Θρακικού οικισμού, που ονομαζόταν Ουσκουδάμα.

Ήταν πρωτεύουσα των Βήσσων ή των Οδρυσών.

Ο Αδριανός την έκανε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Θράκης, την ανέπτυξε και την εξωράισε (υδραγωγεία, λουτρά, αγορά κλπ.) και η πόλη διατήρησε κατά την κατοπινή εποχή το όνομά του, παρόλο που κατά τα βυζαντινά χρόνια ξαναπήρε το όνομα Ορεστιάδα.

Βρίσκεται σε καίριο κόμβο του δρόμου ο οποίος ενώνει την κεντρική Ευρώπη με την Κωνσταντινούπολη και στο σημείο όπου κατέληγαν οι δρόμοι από τα παράλια του Αιγαίου, της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου.

Ήδη από τα χρόνια της ίδρυσής της εξελίχτηκε σε σπουδαίο συγκοινωνιακό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο.

Σχετικά άρθρα