Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία στέλνει τελεσίγραφα στις ΗΠΑ: Πάρτε τα όπλα από τους Κούρδους – Δεν δεσμευτήκαμε να μην τους σφάξουμε

Η Τουρκία στέλνει τελεσίγραφα στις ΗΠΑ: Πάρτε τα όπλα από τους Κούρδους – Δεν δεσμευτήκαμε να μην τους σφάξουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιμπραήμ Καλίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τρίτη πως περιμένει από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τα όπλα που δόθηκαν σε πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα.

«Αυτό που περιμένουμε είναι να ανακτηθούν όλα τα όπλα που δόθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

«Μας είπαν πως εργάζονται πάνω σ’ αυτό, όμως οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνισθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες», συνέχισε ο Καλίν προσθέτοντας πως για την Τουρκία δεν υπάρχει «καμιά αποδεκτή εναλλακτική επιλογή» από την ανάκτηση των όπλων αυτών.

Ο Καλίν υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει καμιά επιβράδυνση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία. Προφανώς ο Καλίν τα γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Οι Μπόλτον και Καλίν είχαν συνομιλίες στην Άγκυρα για το θέμα της αμερικανικής αποχώρησης από τη βόρεια Συρία.

Ο Καλίν διέψευσε κατηγορηματικά πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κούρδων πολιτοφυλάκων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, όπως υποστήριξε τη Δευτέρα, ο Μάικ Πομπέο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε μια δέσμευση ενώπιον του προέδρου Τραμπ όταν συζήτησαν οι δυο τους (…) μια δέσμευση σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μετά την αποχώρησή μας και θα ενεργήσουν έτσι ώστε οι άνθρωποι με τους οποίους πολεμήσαμε, οι οποίοι μας βοήθησαν στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, να έχουν προστασία», δήλωσε χθες ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Πομπέο, δεν υπήρξε επ’ ουδενί τέτοια διαβεβαίωση στη διάρκεια των συνομιλιών (ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ) ή μέσω άλλων διαύλων», δήλωσε ο Καλίν.

«Ας μην περιμένει κανείς από την Τουρκία να δώσει διαβεβαιώσεις σε μια τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε.

Ο Καλίν δήλωσε ακόμη στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση στη Συρία -εξάλλου η χώρα αυτή παραβιάζει συστηματικά και ατιμώρητα το Διεθνές Δίκαιο- αν και είναι πρόθυμη να συντονιστεί με συμμάχους.

Σχετικά άρθρα