Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέθανε ο Νίκος Μούγιαρης – Ο Ελληνισμός αποχαιρετά έναν από τους ιππότες του

Πέθανε ο Νίκος Μούγιαρης – Ο Ελληνισμός αποχαιρετά έναν από τους ιππότες του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Μούγιαρης, Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Υπουργείο Εξωτερικών,

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 5 Ιανουαρίου σε ηλικία 73 ετών ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ενεργός πατριώτης Νίκος Μούγιαρης (Nikos Mouyiaris).

Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας καλλυντικών ειδών MANA Products και υπήρξε ένας από τους πλέον επιφανείς ομογενείς με πλούσια προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο, στην κυπριακή παροικία της Αμερικής, την Ομογένεια αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Ο θάνατός του επήλθε μετά από σχετικά σύντομη περιπέτεια με την υγεία του, ενώ σημειώνεται ότι το Σάββατο, στο Λονδίνο, ήταν προγραμματισμένος να γίνει ο γάμος της κόρης του.

Ο αείμνηστος πριν μερικά χρόνια έχασε τον γιο του σε μικρή ηλικία.

Ο Νίκος Μούγιαρης γεννήθηκε στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 19 ετών, τον Απρίλιο του 1964.

Ήταν ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών Οργανώσεων της Ομογένειας.

Ήταν ένας μετριόφρων άνθρωπος. Δεν μιλούσε για τα χρήματα, αλλά τα διέθετε όπου πίστευε πως θα κάνουν το μεγαλύτερο καλό για την προαγωγή των ελληνικών θεμάτων.

Πιστός της ιδεολογίας του Ελληνισμού

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», «είμαι από εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στο ελληνικό πνεύμα και στις ελληνικές αξίες».

Οραματιζόταν και ήλπιζε να δει να πραγματοποιείται το όραμα μιας ελληνοαμερικανικής κοινότητας ενωμένης, που θα καταστεί μία ισχυρή δύναμη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία δύναμη η οποία «θα μπορεί πραγματικά να βοηθά την Κύπρο και την Ελλάδα να κάνουν το καλύτερο», όπως ανέφερε.

Η ζωή του

Όταν ήταν μικρό παιδί στην Κύπρο πουλούσε καραμέλες στους συμμαθητές του.

Θεωρείτο ένας φυσικός επιχειρηματίας από εκείνες τις ημέρες ακόμα. Αγόραζε αυγά από χωρικές, τα πακετάριζε και τα πουλούσε σε εμπόρους βγάζοντας κέρδος.

Αλλά χρησιμοποιούσε τις ικανότητές του αυτές όχι μόνο για να βοηθά τον εαυτό αλλά και άλλους.

Ίδρυσε έναν Οργανισμό ο οποίος βοηθά γυναίκες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, καθώς και να αναλαμβάνουν την ηγεσία στις κοινότητές τους. Κι είναι αυτή η ουσία η οποία τον περιέγραφε πάντα.

Όταν τον τίμησε το Αμερικανο-Κυπριακό Επιμελητήριο, ξεκίνησε την ομιλία του αναγνωρίζοντας τους γονείς του, τις θείες, τους θείους του, τους φίλους και συγχωριανούς του, αποδίδοντας την επιτυχία του στην υποστήριξή τους.

Είχε αναφέρει πως «έχω πει πολλές φορές πως είμαστε επιτυχημένοι όχι επειδή είμαστε πολύ έξυπνοι, όχι επειδή εργαζόμαστε σκληρά και είμαστε τυχεροί, αλλά επειδή είχαμε την καλή τύχη να μπορούμε να σταθούμε στους ώμους άλλων».

Όταν αποφοίτησε από το Λύκειο στην Κύπρο μετακόμισε στην Αγγλία και από εκεί πήρε φοιτητική βίζα για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο St. John’s και πολύ σύντομα έλαβε υποτροφία. Πήρε το πτυχίο Μπάτσελορ και κατόπιν το Μάστερ από το Πανεπιστήμιο Rutgers, αμφότερα στη Χημεία.

Είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» πως «πάντοτε ήθελα να κάνω τη δική μου επιχείρηση, αλλά δεν μπορούσα να βρω εργασία ως χημικός».

Κι ήταν τότε που πήγε να εργασθεί για την εταιρεία Cheesebrough-Ponds, η οποία ήταν διάσημη για τα είδη της βαζελίνης και την κρέμα προσώπου.

Εξήγησε πως «έμαθα πώς να κάνω σκιές ματιών, ρουζ και πούδρες προσώπου». Κι έτσι αυτό που άρχισε ως εργασία έγινε ενδιαφέρον μιας ολόκληρης ζωής.

Σ’ ένα χρόνο πήγε στην Αγγλία για να δανειστεί $6.000 δολάρια από τον αδελφό του Απόστολο, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε την αρχή το έτος 1975 με την εταιρεία καλλυντικών προϊόντων «ΜΑΝΑ».

Η ΜΑΝΑ ξεκίνησε μέσα σ’ ένα χώρο 900 τετραγωνικών ποδών στη Δυτική Περιοχή του Μανχάταν και υπό την ηγεσία του εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον κορυφαίες επιχειρήσεις στο είδος της.

Απασχολεί 800 υπαλλήλους και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον Κόσμο.

Με υπερηφάνεια η εταιρεία ΜΑΝΑ λέει ότι όλα της τα είδη παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αείμνηστος ονόμασε την εταιρεία του ΜΑΝΑ, η οποία παρόλο ότι γράφεται με κεφαλαία γράμματα δεν είναι ακρωνύμιο, διότι όπως εξήγησε στον «Ε.Κ.» «στα Ελληνικά είναι η πιο όμορφη λέξη του Κόσμου και σημαίνει μητέρα».

Βαθύτατη η θλίψη της ελληνικής κυβέρνησης

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Νίκου Μούγιαρη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Ήταν γνωστός για τον πατριωτισμό του και το φιλανθρωπικό του έργο, ενώ ενέπνευσε την ελληνοαμερικανική κοινότητα συμβάλλοντας στη δραστηριοποίησή της σε σημαντικές πρωτοβουλίες, στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και στην προώθηση των στόχων του Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού.

»Αφήνει πίσω του μια μοναδική κληρονομιά για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, καθώς διακρίθηκε ως σημαντική προσωπικότητα στις ΗΠΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αγάπη του για την Ελλάδα και την Κύπρο.

»Η ίδρυση του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ήταν ένα από τα μεγάλα δώρα του στον Ελληνισμό και είμαστε βέβαιοι ότι η οργάνωση θα συνεχίσει στα βήματά του.

»Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα