Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ομπάμα: Ευθύνη του Πούτιν να προχωρήσει η έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Ουκρανία

Ομπάμα: Ευθύνη του Πούτιν να προχωρήσει η έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν έχει ευθύνη να αναγκάσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να σταματήσουν να υπονομεύουν τη διεθνή έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα σε διάγγελμα που παραχώρησε από το Λευκό Οίκο.

«Η Ρωσία τους παρότρυνε, τους εκπαίδευσε, τους εφοδίασε με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, και τώρα είναι ευθύνη της Ρωσίας και ειδικά του Βλαντιμίρ Πούτιν να τους αναγκάσει να σταματήσουν να παρακωλύουν την έρευνα στον τόπο της συντριβής» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τι ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν;» διερωτήθηκε, κατηγορώντας τους αυτονομιστές για φαλκίδευση στοιχείων και τη μετακίνηση των σορών των θυμάτων από το σημείο της συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Boeing μίλησε για «προσβολή» στις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε σε «άμεση και πλήρη» πρόσβαση των διεθνών εμπειρογνωμόνων στο σημείο και τόνισε ότι είναι άμεση ευθύνη της Ρωσίας να υποχρεώσει τους αυτονομιστές να συνεργαστούν στη διεθνή έρευνα και να σταματήσουν να κρατούν τους ερευνητές μακριά από τον τόπο της συντριβής.

Ταυτόχρονα απηύθυνε νέα προειδοποίηση στο Κρεμλίνο λέγοντας ότι εάν συνεχίσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, η Μόσχα θα απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς και θα συνεχίσουν να εντείνονται οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 στους αυτονομιστές, δείχνοντας τη Ρωσία ως συνένοχη καθώς αναφέρουν πως το εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Μόσχα και ο χειρισμός του θα ήταν αδύνατος χωρίς κάποιου βαθμού συνδρομή από ρωσικό προσωπικό.

«Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις: επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές […] να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής» ανέφερε ο Ομπάμα.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Επισήμανε όμως ότι η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Σχετικά άρθρα