Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη το ηγετικό στέλεχος των «Κίτρινων Γιλέκων» Ερίκ Ντρουέ

Συνελήφθη το ηγετικό στέλεχος των «Κίτρινων Γιλέκων» Ερίκ Ντρουέ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Κίτρινα Γιλέκα,

Η σύλληψη στο Παρίσι του «Kίτρινου Γιλέκου» Ερίκ Ντρουέ προκάλεσε την αγανάκτηση της δεξιάς, αλλά και της αριστερής αντιπολίτευσης, δύο ημέρες πριν από το 8ο Σάββατο διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Ο Ερίκ Ντρουέ, ένας 33χρονος οδηγός φορτηγού και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του κινήματος, συνελήφθη για «οργάνωση διαδήλωσης που δεν είχε δηλωθεί εκ των προτέρων» το βράδυ της Τετάρτης κοντά στα Σανζ-Ελιζέ, όπου είχε καλέσει στην πραγματοποίηση μιας «δράσης» και είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του «να σοκάρουμε την κοινή γνώμη».

Ένθερμη υποστηρίκτρια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε κυβερνητική καταστολή.

«Η συστηματική παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των αντιπάλων του σκιαγραφούν ένα τρομερά ανησυχητικό πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» (RN).

Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) Ζαν-Λικ Μελανσόν είχε αντιδράσει ακριβώς μετά τη σύλληψη του Ντρουέ για τον οποίο είχε προηγουμένως ομολογήσει πως τον «γοητεύει».

«Και πάλι συνελήφθη ο Ερίκ Ντρουέ. Γιατί; Κατάχρηση εξουσίας. Μια πολιτική Αστυνομία στοχοθετεί και παρενοχλεί πλέον τους οργανωτές του κινήματος των κίτρινων γιλέκων», έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και ιδρυτής και επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού Generation.s Μπενουά Αμόν επέκρινε χθες τον Μελανσόν για τη δήλωσή του ότι ο Ντρουέ τον «γοητεύει».

«Ενδιαφέρομαι για το κοινωνικό κίνημα, όμως δεν γοητεύομαι από κάποιον που δηλώνει πως ψήφισε στους δύο γύρους υπέρ της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL.

Με καταχώρισή του στο Facebook, ο Ντρουέ απάντησε στον Αμόν.

«Κανένας δεν ξέρει ποιόν ψήφισα!! Δεν ενδιαφέρει κανέναν!! Και όχι δεν ψήφισα FN (σ.σ.: Εθνικό Μέτωπο, η προηγούμενη ονομασία του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν) και ακόμη και αν το είχα κάνει δεν είναι το ζήτημα της ημέρας!!

»Ερχόμαστε όλοι από διαφορετικούς ορίζοντες και αυτή είναι η δύναμή μας!!», έγραψε το «κίτρινο γιλέκο».

Σήμερα ο βουλευτής της LFI Ερίκ Κοκερέλ εξέφρασε την αγανάκτησή του στον ραδιοσταθμό Franceinfo για τον «αληθινό διωγμό» που θεωρεί πως διεξάγεται εναντίον του Ντρουέ και των «κίτρινων γιλέκων».

Ο πρόεδρος των Κεντρώων Ερβέ Μορέν, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και την κάλεσε «να αφήσει την αλαζονεία και την περιφρόνηση» με τις οποίες αντιμετωπίζει τα «κίτρινα γιλέκα», που κινητοποιούνται εδώ και ενάμισι μήνα στη Γαλλία ζητώντας κυρίως την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Το μοναδικό «έγκλημα» του Ερίκ Ντρουέ ήταν ότι τοποθέτησε «κεριά (…) στην πλατεία Κονκόρντ στο Παρίσι προς τιμήν των κίτρινων γιλέκων που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε επίσης ο δικηγόρος του, ο Χέοπς Λάρα, καταγγέλλοντας μια «εντελώς αυθαίρετη» σύλληψη.

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Ντρουέ είχε συλληφθεί κατά την 4η κινητοποίηση των διαδηλωτών στο Παρίσι για «κατοχή απαγορευμένου όπλου» -ένα είδος ροπάλου- και πρόκειται να δικαστεί για την κατηγορία αυτή στις 5 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία υπεραμύνθηκαν, από την πλευρά τους, της σύλληψης του Ντρουέ στο όνομα του κράτους δικαίου, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα δύο ημέρες πριν από την 8η κινητοποίηση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

«Όταν κάποιος οργανώνει μια διαδήλωση ενώ δεν το έχει δηλώσει, σημαίνει πως δεν σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Σε μια Δημοκρατία, η τάξη είναι σημαντική (…) Δημοκρατία δεν σημαίνει αναρχία», υπογράμμισε στο Cnews ο υπουργός Δημόσιων Λογαριασμών Ζεράλ Νταρμανέν.

«Η σύλληψη του Ερίκ Ντρουέ είναι σκάνδαλο», δηλώνει η Ανί, «κίτρινο γιλέκο» στην Ντιζόν.

Γι’ αυτή τη συνταξιούχο, η σύλληψή του μπορεί να κάνει περισσότερους να κινητοποιηθούν και πιστεύει πως στο τέλος του μήνα θα υπάρξει «μια επανάσταση».

Η κινητοποίηση άρχισε στις 17 Νοεμβρίου και έχει σαφώς περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως νέες εκκλήσεις για διαδηλώσεις μεθαύριο, Σάββατο, στο Παρίσι, τη Λιόν, το Μπορντό, την Τουλούζη, τη Μαρτίγκ, το Κλερμόν-Φεράν και τη Νίκαια έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν μπορούμε πια να σταματήσουμε, διότι θέσαμε τόσο πράγματα», λέει η Λορ, «κίτρινο γιλέκο» στο Μπορντό.

«Ο Ντρουέ συνελήφθη για το τίποτε, πρέπει να τον στηρίξουμε», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαμπρίς, ένας 46χρονος δημόσιος υπάλληλος και «κίτρινο γιλέκο» στη Λιόν.

«Δεν εγκαταλείπουμε, τα κίτρινα γιλέκα είναι ακόμη εδώ. Οι ευχές του Μακρόν ήταν για εμάς κήρυξη πολέμου. Πιστεύει πως είμαστε μια φούχτα, όμως δεν βλέπει πως μιλάει στον λαό».

Στις ευχές του για το τέλος της χρονιάς, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε επιθετικό τόνο λέγοντας πως «η δημοκρατική τάξη θα διασφαλισθεί χωρίς ανοχή».

«Δεν είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε, αν χρειαστεί θα κρατήσουμε μέχρι την ερχόμενη χρονιά», δήλωσε ο Τζόνι Τουλούζ, ένας εξηντάχρονος που εμφανίζεται ως ένας από τους ηγέτες του κινήματος στη Νίκαια και ζητεί, όπως και πολλοί άλλοι, την «παραίτηση» του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Αρχές παραμένουν επίσης σε ετοιμότητα ενόψει ενδεχόμενων νέων επεισοδίων αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, στο Παρίσι ή στο Μπορντό.

Από την αρχή της κινητοποίησης, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί μεταξύ των διαδηλωτών και σχεδόν 1.100 μεταξύ των δυνάμεων της τάξης.

Εξάλλου δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι στο περιθώριο αποκλεισμών οδικών αξόνων ή διασταυρώσεων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας.

Σχετικά άρθρα