Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο χάος με δηλώσεις Τραμπ για τη Συρία, το Ιράν και τους Κούρδους – «Σοκαρισμένοι» δηλώνουν οι Ισραηλινοί

Νέο χάος με δηλώσεις Τραμπ για τη Συρία, το Ιράν και τους Κούρδους – «Σοκαρισμένοι» δηλώνουν οι Ισραηλινοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντόναλντ Τραμπ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Σε πρωτοφανή σύγχυση βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά τη Συρία. Προφανώς ρόλο έχουν παίξει και τα μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ισραηλινοί πάντως έγιναν πάλι έξαλλοι μαζί του και δεν το κρύβουν.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε διάφορα απίθανα σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, τη στρατιωτική ανάπτυξη του Ιράν στην εμπόλεμη χώρα και τον ρόλο των Κούρδων.

«Το Ιράν δεν είναι πλέον η ίδια χώρα», ισχυρίστηκε.

«Το Ιράν παίρνει ανθρώπους από τη Συρία (σ.σ. εννοεί αποσύρει παραστρατιωτικούς μισθοφόρους του). Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν εκεί, ειλικρινά, αλλά παίρνουν ανθρώπους.

»Παίρνουν ανθρώπους και από την Υεμένη. Το Ιράν θέλει να επιβιώσει τώρα», είπε.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Ynet News την Πέμπτη, σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις δήλωσε «σοκαρισμένος».

«Είμαι πολύ απλά σε σοκ», είπε επί λέξει.

«Ο Τραμπ απλά δεν ξέρει τι γίνεται στη Συρία και με την ιρανική παρουσία εκεί» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Ιράν σκοπεύει να εγκατασταθεί στρατιωτικά μόνιμα στη Συρία και να αναπτύξει σε αυτή έως και 100.000 άνδρες.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το κράτος του Ισραήλ.

Για αυτό τον λόγο οι Ισραηλινοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να εγκατασταθούν ιρανικά στρατεύματα σε συριακό έδαφος και για τον ίδιο λόγο πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα σε ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Η δήλωση Τραμπ πως «το Ιράν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη Συρία» αφήνει εντελώς ακάλυπτο το Ισραήλ, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Νετανιάχου – Πομπέο στη Βραζιλία, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ιρανική παρουσία στη Συρία.

Για αυτό δήλωσε σοκαρισμένος ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Έχει βαλθεί να μας τρελάνει όλους;

Εδώ και δύο εβδομάδες παρακολουθούμε τον παραλογισμό ενός Τραμπ, που αραδιάζει διάφορες απίθανες θεωρίες σε άκρως σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια ολόκληρης της δυτικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανατρέπει με δηλώσεις του τη στρατηγική που γνωρίζουν οι υπουργοί του και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, τροφοδοτεί με όλο και περισσότερη ανασφάλεια τους δυτικούς συμμάχους στην περιοχή, δεν συνεννοείται με κανέναν, εκτός εάν πέρα από τον Ερντογάν συνομιλεί κρυφά και με τον Πούτιν.

Είναι να απορεί κανείς, τόση ξαφνικά «αγάπη» για το Ιράν που τη βρήκε ο Τραμπ;

Μέχρι προχθές ήθελε να τους λιώσει. Τώρα τους χαρίζει τη Συρία; Πώς τα αποφασίζει αυτά; Μόνος του;

Τι είπε για τους Κούρδους

Αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας, ισχυρίστηκε πράγματα που κάνουν «μπαμ» ότι είναι λόγια του Ερντογάν.

Είπε ότι οι Κούρδοι της Συρίας πουλάνε πετρέλαιο στους Ιρανούς, δηλαδή ότι το Ιράν που βρίσκεται στην 4η με 5η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου, αγόραζε πετρέλαιο από τους Κούρδους της Συρίας. Σαν να λέμε οι Κούρδοι πούλησαν πάγο σε Εσκιμώους.

«Οι Κούρδοι, οι εταίροι μας, πουλάνε πετρέλαιο στο Ιράν. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό. Δεν είμαι καθόλου χαρούμενος με αυτό. Την ίδια ώρα, πολεμάνε καλύτερα όταν πολεμάμε μαζί τους», πρόσθεσε για να τονίσει ωστόσο «ότι θέλουμε να προστατέψουμε τους Κούρδους».

Τις πετρελαιοπηγές που απελευθέρωσαν οι Κούρδοι στην ανατολική Συρία από το Ισλαμικό Κράτος τις φυλάνε μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ακόμα κι εάν δεχθούμε ότι οι Κούρδοι πούλησαν πετρέλαιο στο Ιράν, πράγμα παράλογο, πώς το έκαναν; Μπροστά στα μάτια των Αμερικανών;

Και οι Αμερικανοί τι έκαναν; Τους άφησαν να το πουλάνε;

Πρόκειται για τις ίδιες πετρελαιοπηγές που όταν τις κατείχε το Ισλαμικό Κράτος πουλούσε από αυτές λαθραίο πετρέλαιο στην Τουρκία, κολοσσιαίο σκάνδαλο που αποκάλυψε η Μόσχα την περίοδο που ήταν στα μαχαίρια με την Άγκυρα.

Αυτό το λαθρεμπόριο πετρελαίου του καθεστώτος Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος βομβάρδισε πριν τέσσερα χρόνια η Ρωσία, όταν τα αεροπλάνα της τίναζαν στον αέρα τα βυτιοφόρα του Ερντογάν που κινούνταν σε φάλαγγες προς τα τουρκικά σύνορα.

Και ύστερα από όλα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το καθεστώς Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ τώρα «ανακάλυψε» ότι οι Κούρδοι πούλησαν πετρέλαιο στο Ιράν;

Πώς να μην είναι σοκαρισμένοι οι Ισραηλινοί με όλα αυτά που ακούνε.

Σχετικά άρθρα