Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία μεταφέρει συνεχώς τανκς στα σύνορα με τη Συρία – Λέει ότι «έχει άδεια» να επιτεθεί

Η Τουρκία μεταφέρει συνεχώς τανκς στα σύνορα με τη Συρία – Λέει ότι «έχει άδεια» να επιτεθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Περισσότερα τουρκικά τανκς μεταφέρθηκαν ανήμερα της πρωτοχρονιάς στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και στα τουρκοκρατούμενα εδάφη στη βορειοδυτική Συρία.

Η μεταφορά των τανκς βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημαίνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας παρά τις διαβεβαιώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «μεριμνήσει» για την ασφάλειά τους.

Το παραμύθι με τη «ζώνη ασφαλείας»

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι έχουν συμφωνήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο να εισβάλουν στη Συρία για να δημιουργήσουν μια «νεκρή ζώνη» για την ασφάλειά τους.

Προσέξτε τώρα εδώ τη λεπτομέρεια. Ο Ντόναλντ Τραμπ πράγματι συμφώνησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -δίχως να ρωτήσει κανέναν στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ- τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» μεταξύ της Τουρκίας και των υπό κουρδικό έλεγχο εδαφών.

Το είπε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Γκράχαμ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα συγκρουστεί με τις κουρδικές δυνάμεις όταν τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρήσουν από τη Συρία, και διαβεβαίωσε τον ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο ότι θα δημιουργηθεί μια «νεκρή ζώνη» στην περιοχή για προστασία των τουρκικών συμφερόντων.

Αυτό μάλλον κατάλαβε ο Τραμπ, το οποίο είναι προφανέστατα διαφορετικό από εκείνο που εννοούσε ο Ερντογάν -οποίος δεν μιλά λέξη αγγλικά- και κάπου εκεί «χάθηκαν» στη μετάφραση.

Τι εννοεί ο Ερντογάν; Ότι πήρε από τον Ντόναλντ Τραμπ το πράσινο φως να εισβάλει στη Συρία και να τσακίσει τους Κούρδους.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητούσε από το 2014 να εισβάλει στη Συρία με το πρόσχημα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας». Ο Ομπάμα δεν τον άφηνε, τελικά τον άφησαν οι Ρώσοι.

Η «ζώνη ασφαλείας» που αρχικά ζητούσε ο Ερντογάν είναι αυτή -και ακόμα περισσότερη- που τελικά κατέλαβε στη βορειοδυτική Συρία.

Τώρα δεν του αρκεί και θέλει κι άλλα εδάφη για να «αισθάνεται ασφαλής».

Θέλει όλη τη βόρεια Συρία για «ζώνη ασφαλείας» του, για «νεκρή ζώνη».

Το πρώτο βράδυ του νέου έτους, μισθοφόροι των Τούρκων επιτέθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δυτικά της Μανμπίτζ.

Ο Τούρκος βιάζεται να προκαλέσει γενικευμένη πολεμική κατάσταση για να επιτεθεί, να εισβάλει και να κατακτήσει, πριν τον μπλοκάρουν οι Ισραηλινοί και το αμερικανικό σύστημα, που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του ανεξάρτητα από ό,τι καταλαβαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλεγε το ίδιο παραμύθι από το 2014 περί «ζώνης ασφαλείας». Και ως τέτοια σήμερα εννοεί την κατάκτηση ολόκληρης της βόρειας Συρίας.

Σας υπενθυμίζουμε, δημοσιεύουμε και σχετικό χάρτη του 2015, τι ζητούσε ο Ερντογάν το 2014 και το 2015 από ΕΕ και ΗΠΑ. Μέχρι και στους G20 πήγε και το ζήτησε.

Όπως βλέπετε ζητούσε ένα μικρό κομματάκι γης:

Μετά από τρία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε, εκμεταλλευόμενος τους ανταγωνισμούς μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών και δεν πήρε μόνο τη «ζώνη» που ζητούσε αλλά πάρα πολλά περισσότερα.

Και όπως ένα αδηφάγο τέρας, που όσο το ταΐζει κανείς του ανοίγει περισσότερο την όρεξη, τώρα θέλει ολόκληρη τη βόρεια Συρία.

Στον χάρτη που ακολουθεί βλέπετε με πράσινο λαδί τα συριακά εδάφη που κατέχει σήμερα η Τουρκία και με έντονο πράσινο τα εδάφη που «προστατεύει».

Στόχος του ισλαμικού καθεστώτος της Άγκυρας είναι ολόκληρη η βόρεια Συρία, για να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα προς νότο έως εκεί που τα όρισε ο τουρκικός Όρκος του Έθνους (1920).

Αυτό σημαίνει ολοκληρωτική κατάρρευση της Συνθήκης της Λωζάνης (1923). Κατάρρευση της Συνθήκης της Λωζάνης σημαίνει ότι ακολουθεί -αργά ή γρήγορα- πόλεμος με την Ελλάδα.

Δείτε σε βίντεο τη μεταφορά των τανκς:

Σχετικά άρθρα