Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πομπέο προσπάθησε να ηρεμήσει το Ισραήλ μετά την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία

Ο Πομπέο προσπάθησε να ηρεμήσει το Ισραήλ μετά την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Μάικ Πόμπεο, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δεν πρόκειται να αλλάξει σε κάτι την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους (φωτο) στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Βραζιλίας.

Ο Μάικ Πομπέο επανέλαβε ρητά τη δέσμευση αυτή στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πράγμα που επιβεβαιώνει την έντονη ανησυχία του Ισραήλ, η οποία δεν προκύπτει να έχει καθησυχαστεί αρκετά.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τη συνάντηση, που ανάρτησε ο Μάικ Πομπέο στο Twitter. Το βλέμμα του κ. Νετανιάχου και η στάση του σώματός του λένε πολλά.

«Η απόφαση που πήρε ο πρόεδρος για τη Συρία σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τίποτα σε όσα η κυβέρνηση αυτή συνεργάζεται με το Ισραήλ», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Η εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος συνεχίζεται, συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας και η δέσμευσή μας για σταθερότητα και προστασία του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν την απόφαση αυτή».

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, στις 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή μια ημέρα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία, που τη συμφώνησε σε μυστική προσωπική διπλωματία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Δεκεμβρίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Αμερικανό Πρόεδρο και του ζήτησε να τη καθυστερήσει.

«Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Πρόκειται να συζητήσουμε για την έντονη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα ασχοληθεί και με τα ζητήματα που προκύπτουν από την απόφαση, την αμερικανική απόφαση, για τη Συρία», δήλωσε με τη σειρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «πώς να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία σε επίπεδο επιχειρησιακό και πληροφοριών στη Συρία και αλλού για να εμποδίσουμε την επιθετικότητα του Ιράν στη Μέση Ανατολή».

Οι Ισραηλινοί είναι έξαλλοι με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία.

Σημειώνουμε ότι ελήφθη «μυστικά» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίχως να γνωρίζουν τίποτα Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφήνοντας έκθετους τους συμμάχους των ΗΠΑ, Κούρδους και Ισραηλινούς, την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί να κατασπαράξει το Ισραήλ και διακηρύσσει ότι θέλει να «απελευθερώσει» τα Ιεροσόλυμα.

Σχετικά άρθρα