Σε μήνυμά του για τις γιορτές ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέβασε τους τόνους, κάνοντας λόγο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κατεχόμενα, αναφορικά με τις εξελίξεις των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.
Μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται δραστήρια για την λύση, αναπτύσσει προτάσεις και ανησυχεί για τον χρόνο που χάνεται κι αυτό επειδή «είναι η πλευρά που είναι ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι δεν τίθεται θέμα για μια λύση που δεν θα περιέχει το εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της ομοσπονδιακής λύσης, την πολιτική ισότητα.
Σημείωσε δε ότι ως λύση μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των μερών που θα είναι το αποτέλεσμα της μη επιβολής της μιας επί της άλλης.
Το 2018 δεν είναι μια αποδοτική χρονιά για το Κυπριακό, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτή τη χρονιά συναντήθηκε δύο φορές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο.
Τον Σεπτέμβριο, είπε, συναντήθηκε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ ενώ έχει δει τρεις φορές την ειδική του απεσταλμένη, Τζειν Χολ Λουτ, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Η προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, συνέχισε, αφορά το να μπορέσει να προκύψει ένα πλαίσιο για τους ‘όρους αναφοράς’ που θα είναι αποδεκτό από όλους.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η λύση θα επιτευχθεί εντός του πλαισίου των ΗΕ και μέσω διαπραγματεύσεων.
«Κανείς δεν ισχυρίζεται τίποτα έξω από αυτό. Δεν είναι εφικτό και να είσαι εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και να αποκλείεις τις παραμέτρους του ΟΗΕ που δημιουργήθηκαν εδώ και χρόνια».
Αν σήμερα μπορούμε να επιμένουμε στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό έχει περάσει και καταγραφεί στις παραμέτρους του ΟΗΕ, είπε.
Δεδομένου ότι η λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων, η απάντηση στο ερώτημα τί θα διαπραγματευτούμε παραμένει ανοικτή, συνέχισε.
Όπως είπε, λύση μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των μερών που θα είναι το αποτέλεσμα της μη επιβολής της μιας στην άλλη.
«Υπάρχει κάποιος από εμάς που θα πει ναι σε ένα ενιαίο κράτος όπου οι Τ/κ θα είναι μειονότητα; Ακόμη και να το ρωτούμε αυτό είναι παράλογο. Το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά ή ένα τρίτο μέρος δέχεται δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη ή μια συνομοσπονδία που θα προέρχεται από αυτά ή την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών εντός της ΕΕ;» διερωτήθηκε.
Κάθε μια από αυτές τις επιλογές, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, προβλέπουν την αναγνώριση της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος και όσο και αν αυτό ακούγεται ωραίο – όπως είπε – διερωτήθηκε εάν μια τέτοια εξέλιξη είναι ρεαλιστικό να την αναμένουμε.
Όταν ο ίδιος, είπε, δεν μπορεί ως «πρόεδρος» να πάει ούτε στο Αζερμπαϊτζάν ή το Καζακιστάν, οι τ/κ ομάδες δεν μπορούν να παίξουν φιλικούς αγώνες με τις τουρκικές, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αναμένεται (η αναγνώριση του ψευδοκράτους).
«Όταν αυτά τα θέτετε στο τραπέζι, αυτό που θα σας περιμένει είμαι μια μεγαλύτερη απομόνωση. Θα είστε υποψήφιος για να περάσετε στην ιστορία ως ο μόνος υπεύθυνος για το αδιέξοδο» είπε.
«Ως εκ τούτου, είναι αναμφισβήτητο ότι θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου προς την κατεύθυνση να οδηγήσω αυτή τη διαδικασία σε ένα αποτέλεσμα, ει δυνατόν, παραμένοντας δεσμευμένοι στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συμφωνίες.
Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να επιμένει ότι δεν μοιράζεται τη δύναμη και τους φυσικούς πόρους με τους Τ/κ, θα αναλάβει επίσης την ευθύνη του μόνιμου διαχωρισμού στην Κύπρο» είπε.
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μια αποκεντρωμένη δομή εξουσίας λέγοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις στο πλαίσιο των εξουσιών που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση.
Δεν τίθεται θέμα, είπε για μια λύση που θα εξαλείφει την πολιτική ισότητα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομοσπονδιακή λύση, παρά τις υφιστάμενες συμφωνίες για το θέμα αυτό και τις παραμέτρους του ΟΗΕ.