Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μανμπίτζ: Σε αναμονή Κούρδοι (SDF) και Τούρκοι στις θέσεις μάχης

Μανμπίτζ: Σε αναμονή Κούρδοι (SDF) και Τούρκοι στις θέσεις μάχης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχράρ Αλ Σαρκίγια, Ισλαμιστές, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Ταξιαρχία Αλ Χάμζα (Τουρκμένοι), Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ (Τουρκμένοι), Τζιχαντιστές, Φράγμα Τισχρίν, Χαλέπι,

Σε αναμονή βρίσκονται στο μέτωπο της Μανμπίτζ τόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) όσο και ο τουρκικός στρατός με τους μισθοφόρους του.

Ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις, που τελούν υπό τουρκική διοίκηση στη βορειοδυτική Συρία, έχουν αναστείλει προς το παρόν την κινητοποίησή τους προς τη Μανμπίτζ, μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) έχει μια φρουρά από ντόπιους εθελοντές που αποκαλείται Πολεμικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ και υπάγεται στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Εντός της πόλης παραμένουν και στρατεύματα του Διεθνούς Συνασπισμού, Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικανοί. Οι τελευταίοι δεν έχουν ακόμα διαταχθεί να φύγουν από την περιοχή.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που τις προηγούμενες ημέρες λάμβαναν θέσεις γύρω από την πόλη, αποσύρθηκαν από τα βόρεια και βορειοδυτικά της και παραμένουν μόνο στα δυτικά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρίμα.

Οι κυβερνητικοί αποσύρθηκαν από τα βόρεια και βορειοδυτικά διότι εκεί συνεχίζουν τις περιπολίες τους οι αμερικανικές και οι γαλλικές δυνάμεις.

Διαψεύδεται επίσης ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) παρέδωσαν το φράγμα Τισχρίν, στον ποταμό Ευφράτη, στους κυβερνητικούς.

Θέσεις μάχης των Τούρκων

Ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμιστές μισθοφόροι του, έχουν χωρίσει το μέτωπο της Μανμπίτζ σε τρεις τομείς.

Ο πρώτος εκτείνεται από την περιοχή της Αλ Σεκαρίε μέχρι το φράγμα και εκεί έχουν τοποθετηθεί οι Τουρκμένοι της Αλ Χάμζα.

Ο δεύτερος είναι η περιοχή της Αρίμα και εκεί έχει τοποθετηθεί η επίσης τουρκμενική Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ.

Στον τρίτο τομέα, στα βορειοανατολικά, έχει τοποθετηθεί η οργάνωση Αχράρ Αλ Σαρκίγια.

Οι μισθοφόροι των Τούρκων δεν μπορούν να κινηθούν κατά της Μανμπίτζ δίχως τουρκικές διαταγές και πλήρη τουρκική υποστήριξη.

Όπλα στους Κούρδους

Όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 200 φορτηγά φορτωμένα με όπλα, πυρομαχικά και άλλα εφόδια, εισήλθαν από το ιρακινό Κουρδιστάν στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη στη Συρία.

Είναι η δεύτερη φάλαγγα φορτηγών με οπλισμό και εφόδια που εισέρχεται στη Συρία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, στις 19 Δεκεμβρίου, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στην πόλη ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα