Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα καθυστερήσουν τρεις μήνες – Πότε θα διεξαχθούν

Οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα καθυστερήσουν τρεις μήνες – Πότε θα διεξαχθούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Εκλογές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Στις 20 Ιουλίου, τρεις μήνες αργότερα από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, Άμπντουλ Μπαντί Σαγιάτ.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών των επαρχιακών και των περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και οι βουλευτικές εκλογές στη νοτιοανατολική επαρχία Γάζνι, οι οποίες αναβλήθηκαν τον Οκτώβριο, θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ζαμπιουλάχ Σαντάτ.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, στην απόφαση αυτή συνέβαλαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια, τον βαρύ χειμώνα, το κόστος, οι περιπλοκότητες που συνεπάγεται η ανάπτυξη επαρκών δυνάμεων για την προστασία των εκλογέων, η ανάγκη να υπάρξει αρκετός χρόνος μεταξύ των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών, καθώς και το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών της επιτροπής.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καν πλήρη αρχικά αποτελέσματα των χαοτικών βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, που αμαυρώθηκαν από σωρεία καταγγελιών περί νοθείας, διαφθοράς, βίας, κλειστών εκλογικών κέντρων και πολλών τεχνικών προβλημάτων.

Στην Γάζνι οι εκλογές αναβλήθηκαν εξαιτίας μιας διένεξης για την κατανομή των εκλογικών τμημάτων.

Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο, ο Τανταμίτσι Γιαμαμότο, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στο Αφγανιστάν, επισήμανε ότι οι εκλογικοί θεσμοί στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα της Ασίας είναι ανάγκη να βελτιωθούν ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο Γιαμαμότο επέκρινε τις «μείζονες παρατυπίες που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», τόσο στην «προετοιμασία» όσο κα στην «διενέργεια» των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου από τις αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση περί αναβολής των προεδρικών εκλογών έγινε έπειτα από αρκετές εβδομάδες σεναριολογίας περί αυτού του ενδεχομένου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ομάδα του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Ζαλμάι Χαλιλζάντ και τους Ταλιμπάν.

Σχετικά άρθρα