Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκπρόσωπος Κούρδων: «Ο συριακός στρατός δεν θα εισέλθει στη Μανμπίτζ»

Εκπρόσωπος Κούρδων: «Ο συριακός στρατός δεν θα εισέλθει στη Μανμπίτζ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

«Ο συριακός στρατός δεν θα εισέλθει στη Μανμπίτζ», δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου ο Νουρί Μαχμούντ, εκπρόσωπος των κουρδικών σοσιαλιστικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Απλά καλέσαμε τον συριακό στρατό να έρθει και να προστατέψει την εδαφική ακεραιότητα της συριακής γης και οι συζητήσεις μας μαζί τους είναι σε αυτό το πλαίσιο, όχι να εισέλθουν στην πόλη της Μανμπίτζ», δήλωσε στο κουρδικό δίκτυο Rudaw News.

«Ο συριακός στρατός δεν πρόκειται να εισέλθει στη Μανμπίτζ ή στα χωριά στα περίχωρά της. Δεν υπάρχουν συριακά στρατεύματα αυτή τη στιγμή μέσα στη Μανμπίτζ», πρόσθεσε.

Τα συριακά στρατεύματα «θα στρατοπεδεύσουν εκτός των πόλεων για να προστατέψουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», τόνισε.

Ερωτώμενος για τα αμερικανικά στρατεύματα και εάν γνωρίζει πότε θα αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ, είπε ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής λάβει εντολές να αποχωρήσουν ή πότε να αποχωρήσουν.

«Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πρακτικά βήματα από τους Αμερικανούς για να αποσυρθούν από τη βόρεια Συρία, πρόκειται απλά για μια απόφαση», είπε.

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στη Μανμπίτζ ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η Μανμπίτζ έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς η Μανμπίτζ έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε η πόλη και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Η Μανμπίτζ διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα