Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο συριακός στρατός συγκεντρώνει δύο μεραρχίες στη Μανμπίτζ απέναντι στους Τούρκους

Ο συριακός στρατός συγκεντρώνει δύο μεραρχίες στη Μανμπίτζ απέναντι στους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Το απόγευμα του Σαββάτου, αξιωματικός του συριακού στρατού, ενημέρωσε το Al Masdar News ότι και η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία διατάχθηκε να κατευθυνθεί προς την πόλη Μανμπίτζ, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Οι δυνάμεις της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στην περιοχή της Μανμπίτζ από διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν διασπαρεί, όπως τις επαρχίες Λαοδίκειας και Χάμα.

Η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του συριακού στρατού θα ενωθεί με την 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και των καταδρομέων της Δύναμης «Τίγρης» που ήδη βρίσκονται στα περίχωρα της Μανμπίτζ.

Είναι σαφές, μέχρι την ώρα αυτής της ανάρτησης και δεν σηκώνει καμία αμφιβολία, παρά τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο, ότι κυβερνητικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμα εισέλθει στην πόλη της Μανμπίτζ.

Ο λόγος που ο συριακός στρατός δεν έχει εισέλθει ακόμα στη Μανμπίτζ είναι γιατί σε αυτή παραμένουν Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Την Παρασκευή οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να της παραδώσουν την πόλη Μανμπίτζ.

Εισήλθε στην πόλη αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, η οποία ύψωσε τη συριακή σημαία στα δημόσια κτίρια της Μανμπίτζ.

Τα συριακά στρατεύματα δεν μπήκαν στην πόλη, αναπτύχθηκαν περιμετρικά της Μανμπίτζ.

Μέσα στην πόλη έχει το έλεγχο το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, όπως ονομάζεται η φρουρά της που υπάγεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και παραμένουν γαλλικά και αμερικανικά στρατεύματα.

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στη Μανμπίτζ ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η Μανμπίτζ έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς η Μανμπίτζ έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε η πόλη και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Η Μανμπίτζ διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα