Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σουρεάλ! Στη Μανμπίτζ υψώθηκε η συριακή σημαία ενώ παραμένουν σε αυτή Αμερικανοί στρατιώτες

Σουρεάλ! Στη Μανμπίτζ υψώθηκε η συριακή σημαία ενώ παραμένουν σε αυτή Αμερικανοί στρατιώτες

Πληροφορίες, που μεταδίδουν και μεγάλα δυτικά διεθνή δίκτυα, αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός εισήλθε την Παρασκευή στην πόλη της Μανμπίτζ (Ιεράπολη), στη βορειοδυτική Συρία, η οποία ελέγχεται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (πολιτικό σκέλος των SDF) αποφάσισε να παραδώσει την πόλη στην κυβέρνηση για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση, που θα επεκτεινόταν σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία.

Η συριακή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, ότι υψώθηκε η συριακή σημαία στην πόλη, κάτι που ήταν και απαίτησή των κατοίκων της Μανμπίτζ.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε από άλλες πηγές, μια αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης ήταν εκείνη που εισήλθε στη Μανμπίτζ και ύψωσε τη συριακή σημαία στα δημόσια κτίρια.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στη Μανμπίτζ παραμένει τόσο η φρουρά της, το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ που υπάγεται στις SDF, όσο και οι δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, δηλαδή Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες.

Οι μισθοφόροι των Τούρκων, οι ισλαμιστές άτακτοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), κατήγγειλαν ότι δεν αληθεύει ότι εισήλθαν συριακά στρατεύματα στη Μανμπίτζ.

Όπως δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος των μισθοφόρων των Τούρκων, ο Γιούσεφ Χαμούντ, τα κυβερνητικά στρατεύματα απέχουν 16 χιλιόμετρα από τη Μανμπίτζ, στην οποία παραμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Πάντως, είναι γεγονός ότι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσα των SDF, με ανακοίνωσή τους, κάλεσαν τον συριακό στρατό να του παραδώσουν την πόλη:

«Λόγω των απειλών εισβολής στη βόρεια Συρία του εισβολέα τουρκικού κράτους και τον εκτοπισμό του λαού όπως στην Αλ Μπαμπ, στην Τζαραμπλούς και στην Εφρίν, εμείς, ως Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έχοντας ακολουθήσει την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Μανμπίτζ παλαιότερα, ανακοινώνουμε ότι οι δυνάμεις μας θα εστιάσουν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος σε όλα τα μέτωπα στα ανατολικά του Ευφράτη.

»Σε συνδυασμό με αυτό, καλούμε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που είναι υποχρεωμένες να υπερασπίζονται την ίδια χώρα [με εμάς], έθνος και σύνορα, να πάρουν τον έλεγχο των περιοχών που αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, ιδιαίτερα της Μανμπίτζ και να προστατεύσουν τις περιοχές αυτές από την τουρκική εισβολή».

Αυτό που έγινε γνωστό αργότερα είναι ότι ο συριακός στρατός αναπτύσσεται γύρω από τη Μανμπίτζ, μπαίνοντας ανάμεσα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τους Τούρκους, ενώ η Μανμπίτζ παραμένει υπό τον έλεγχο της φρουράς της.

Πριν τέσσερις ώρες αναρτήθηκε στο Twitter ο ακόλουθος χάρτης που δείχνει, με πορτοκαλί χρώμα, τη ζώνη που θα καταλάβει ο συριακός στρατός για να μπει ανάμεσα σε Τούρκους και SDF.

Σχετικά άρθρα