Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ «καίει» τον Τραμπ: «Τον στήριξαν οι Ρώσοι για να εξυπηρετήσει τους στόχους τους»

Ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ «καίει» τον Τραμπ: «Τον στήριξαν οι Ρώσοι για να εξυπηρετήσει τους στόχους τους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Κατασκοπεία, Μοσάντ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ντόναλντ Τραμπ, Πράκτορες, Ρωσία,

Ο Ταμίρ Πάρντο, ο πρώην αρχηγός της ισραηλινής Μοσάντ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία υποστήριξε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια δήλωση βόμβα, με όλη τη βαρύτητα που έχει αφού γίνεται μέσα από την ηγεσία τη Μοσάντ.

Οι Ισραηλινοί πρέπει να είναι έξαλλοι με την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ -αφού προηγουμένως συνεννοήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Δεν είναι μόνο ότι οι Ισραηλινοί έβλεπαν -και συνεχίζουν να βλέπουν- στους Κούρδους της Συρίας ένα αξιόπιστο σύμμαχο και για το δικό τους κράτος, που είναι περικυκλωμένο από Άραβες.

Θεωρούσαν την αμερικανική παρουσία στη Συρία και ανάχωμα στην ιρανική στρατιωτική εγκαθίδρυση στη γειτονική τους χώρα.

Το Ιράν θεωρείται από το Ισραήλ ως ο μεγαλύτερός του εχθρός, για αυτό και η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί συχνά αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ότι το Ιράν σχεδιάζει να αναπτύξει στο άμεσο μέλλον μια δύναμη 100.000 στη Συρία για να του επιτεθεί.

Σε όλο αυτό το γεωπολιτικό σκάκι, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρήθηκε μόνο «άδειασμα» ως προς τους Κούρδους αλλά και προς τους Ισραηλινούς, ενώ θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο και ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταμίρ Πάρντο, μιλώντας την Τρίτη στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ισχυρίστηκε ότι η ρωσική εμπλοκή στο διαδίκτυο βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, η Ρωσία επέλεξε τον υποψήφιο που τη συνέφερε περισσότερο πολιτικά και χρησιμοποίησε «bots» για να στείλει τον Τραμπ στην προεδρία.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε δεκάδες χιλιάδες bots για να επηρεάσει τις εκλογές για χάρη του Τραμπ», δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz.

Ο Πάρντο πρόσθεσε: «Κοίταξαν τον πολιτικό χάρτη της Ουάσιγκτον και σκέφτηκαν: Ποιον υποψήφιο θα θέλαμε να κάθεται στον Λευκό Οίκο; Ποιος θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας; Και τον επέλεξαν».

Σχετικά άρθρα