Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φρούραρχος Μανμπίτζ: «Η κατάσταση είναι φυσιολογική – Δεν μας έχουν επιτεθεί ακόμα»

Φρούραρχος Μανμπίτζ: «Η κατάσταση είναι φυσιολογική – Δεν μας έχουν επιτεθεί ακόμα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχράρ Αλ Σαρκίγια, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Μοχάμεντ Άμπου Αντέλ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Ταξιαρχία Αλ Χάμζα (Τουρκμένοι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι, Χαλέπι,

Σε δηλώσεις του στο Kurdistan24 το απόγευμα προς βράδυ της Τρίτης, ανήμερα Χριστουγέννων, ο στρατιωτικός διοικητής της φρουράς της Μανμπίτζ (Ιεράπολη), Μοχάμεντ Άμπου Αντέλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη τουρκικής επίθεσης στην πόλη, παρά τα όσα ισχυρίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ισλαμιστές μισθοφόροι των Τούρκων.

«Δεν συμβαίνει τίποτα, η κατάσταση είναι φυσιολογική, οι δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μαζί με τις δυνάμεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, δεν υπάρχουν συγκρούσεις», δήλωσε.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, όπως ονομάζεται η φρουρά της πόλης, υπάγεται στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι μαχητές του είναι εθελοντές από τον ντόπιο πληθυσμό.

«Υπάρχει πολύ προπαγάνδα και προβοκάτσιες σχετικά με μελλοντικές επιθέσεις στη Μανμπίτζ, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο φρούραρχος Μοχάμεντ Άμπου Αντέλ.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους ισλαμιστές μισθοφόρους της Τουρκίας και στον τουρκικό στρατό, ισχυρές δυνάμεις τουρκόφιλων και τουρκικού στρατού συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στη Μανμπίτζ.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις Αχράρ Αλ Σαρκίγια και Ταξιαρχία Αλ Χάμζα, που υπηρετούν τους Τούρκους, κινητοποίησαν δυνάμεις τους κοντά στον παραπόταμο Σατζούρ του Ευφράτη, που αποτελεί το «σύνορο» βόρεια της Μανμπίτζ μεταξύ SDF και τουρκικής κατοχής.

Ο Σαΐφ Άμπου Μπακρ, ηγέτης της Ταξιαρχίας Αλ Χάμζα, έγραψε στο Twitter ότι η επίθεση στη Μανμπίτζ δεν ξεκίνησε ακόμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι έφτασαν ενισχύσεις.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε κέντρο διοίκησης στην Αρίμα, κοντά στην πόλη της Μανμπίτζ και ότι στην περιοχή έχουν φτάσει και ενισχύσεις του συριακού στρατού, στα γειτονικά εδάφη που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση.

Οι πάντες στη Μανμπίτζ γνωρίζουν ότι είναι στα σχέδια της Τουρκίας να τους επιτεθεί. Εξάλλου το κατέστησε σαφές για μια ακόμη φορά το πρωί της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στη Μανμπίτζ ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η Μανμπίτζ έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς η Μανμπίτζ έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε η πόλη και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Η Μανμπίτζ διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα