Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πληροφορίες ότι την Τετάρτη οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους θα επιτεθούν στη Μανμπίτζ (φωτο)

Πληροφορίες ότι την Τετάρτη οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους θα επιτεθούν στη Μανμπίτζ (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαμπχάτ Αλ Ουτανίγια λιλ Ταχρίρ (Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι, Χαλέπι,

Η τουρκική επίθεση στη Μανμπίτζ (Ιεράπολη) στη βορειοδυτική Συρία θα ξεκινήσει την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ισχυρίζονται στο Twitter λογαριασμοί που πρόσκεινται στους τζιχαντιστές μισθοφόρους της Τουρκίας.

Το απόγευμα της Τρίτης η τζιχαντιστική οργάνωση Αχράρ Αλ Σαρκίγια ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη επίθεση για να καταλάβουν τη Μανμπίτζ.

Η Αχράρ Αλ Σαρκίγια ανακοίνωσε μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι άνδρες της ξεκίνησαν την επίθεση για την κατάληψη της Μανμπίτζ, η οποία ελέγχεται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ωστόσο, οι δυνάμεις ατάκτων μισθοφόρων ισλαμιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που τελούν υπό τουρκική διοίκηση και έχουν μετονομαστεί σε Τζαμπχάτ Αλ Ουτανίγια λιλ Ταχρίρ (Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση) -κυκλοφορούν επίσης και ως Συριακός Εθνικός Στρατός– διέψευσαν μέσω του εκπροσώπου τους ότι ξεκίνησε η τουρκική επίθεση στη Μανμπίτζ.

Το πρωί της Τρίτης η Άγκυρα δήλωσε αποφασισμένη να ξεκινήσει επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, το συντομότερο δυνατόν, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, που αναμετάδωσε το Reuters, o Τσαβούσογλου τονίσε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά την μικρή καθυστέρηση των σχεδίων ως αποτέλεσμα της απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή.

Ωστόσο, στην ίδια περιοχή ήρθαν τα τελευταία δύο 24ωρα οι Γάλλοι και αντικατέστησαν τους Αμερικανούς. Αυτό σημαίνει ότι ή οι Γάλλοι θα αφήσουν τους Τούρκους να περάσουν ή οι Τούρκοι θα χτυπήσουν τους Γάλλους.

Γαλλικό τεθωρακισμένο βόρεια της Μανμπίτζ πριν 24 ώρες, αντικαθιστώντας στη σκοπιά τους Αμερικανούς που αποχώρησαν.

Η Τουρκία προειδοποίησε ότι δεν θα ήταν «ωφέλιμο» για τη Γαλλία να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία για να «προστατεύσει» τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

«Δεν θα ωφελήσει κανέναν να παραμείνει η Γαλλία στη Συρία για να προστατεύσει την YPG», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Τούρκους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τούρκοι καταδρομείς μέσα στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στη Συρία για την επίθεση στη Μανμπίτζ

Τουρκμένοι της Συρίας που υπηρετούν υπό τουρκικές διαταγές ως άτακτοι. Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή της Συρίας. Η Τουρκία τους θεωρεί ομογενείς της. Η συγκεκριμένη μονάδα φωτογραφήθηκε πριν την έναρξη της επιχείρισης με στόχο τη Μανμπίτζ, στην οποία συμμετέχει.

Οι Τούρκοι αρχικά διέρρεαν ότι έχουν συγκεντρώσει 15.000 άτακτους τζιχαντιστές για να επιτεθούν στη Μανμπίτζ, αργότερα όμως ο αριθμός τους μειώθηκε σε 8.000.

Άγνωστος είναι ο αριθμός των δυνάμεων που έχουν συγκεντρώσει οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να υπερασπιστούν την πόλη.

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στη Μανμπίτζ ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η Μανμπίτζ έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς η Μανμπίτζ έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε η πόλη και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Η Μανμπίτζ διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα