Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι (SDF) στέλνουν ενισχύσεις στη Μανμπίτζ – Προετοιμάζονται για πόλεμο με τους Τούρκους (βίντεο)

Οι Κούρδοι (SDF) στέλνουν ενισχύσεις στη Μανμπίτζ – Προετοιμάζονται για πόλεμο με τους Τούρκους (βίντεο)

Ενώ οι Τούρκοι συγκεντρώνουν τα άτακτα «ασκέρια» τους για να επιτεθούν στην πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολη) της βορειοδυτικής Συρίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) από την πλευρά τους δεν μένουν απαθείς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) και οι SDF στέλνουν δυνάμεις στη Μανμπίτζ, ενισχύοντας τις θέσεις τους απέναντι στην επικείμενη επίθεση.

Η πόλη της Μανμπίτζ έχει μια φρουρά πολιτοφυλάκων, που υπάγεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και ονομάζεται Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ.

Η κεντρική διοίκηση των SDF, έχοντας βρεθεί σε μια απρόσμενη κατάσταση μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία κι ενώ Γάλλοι στρατιώτες έχουν αντικαταστήσει τους Αμερικανούς στις θέσεις τους, άγνωστο για πόσο, συγκεντρώνει δυνάμεις από ολόκληρη τη συριακή επικράτεια που ελέγχει και τις στέλνει να ενισχύσουν τη φρουρά της Μανμπίτζ, που αποτελείται από κατοίκους της πόλης.

Οι πρώτες φάλαγγες ενισχύσεων έφτασαν ήδη στη Μανμπίτζ που ετοιμάζεται να αντισταθεί στους Τούρκους εισβολείς και στους ατάκτους ισλαμιστές μισθοφόρους τους, πολλοί εκ των οποίων είναι πρώην μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στη Μανμπίτζ ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η Μανμπίτζ έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς η Μανμπίτζ έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε η πόλη και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Η Μανμπίτζ διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα