Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι παζαρεύουν με τον Τραμπ να τους δώσει τη Μανμπίτζ – Θα το «κανονίσουν» και με τους Ρώσους

Οι Τούρκοι παζαρεύουν με τον Τραμπ να τους δώσει τη Μανμπίτζ – Θα το «κανονίσουν» και με τους Ρώσους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι παρέδωσε τη Μανμπίτζ, που απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος οι Κούρδοι με το αίμα τους, στους Τούρκους, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα μεταβεί και στη Μόσχα για να συζητήσει με τους Ρώσους πώς θα γίνουν τα πράγματα.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ ως την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Βάσει του «οδικού χάρτη» για την Μάνμπιτζ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να υπάρξει πλήρης αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση. Οι YPG είναι εκείνοι που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος όταν οι υπόλοιποι είχαν τραπεί σε άτακτη φυγή.

Το ίδιο Ισλαμικό Κράτος που υποστηριζόταν -και συνεχίζει να υποστηρίζεται- από την Τουρκία.

Οι YPG έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν έχουν παρουσία στη Μανμπίτζ και ότι η φρουρά της πόλης, που επίσης υπάγεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αποτελείται από ντόπιους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συζητήσει τη διαδικασία αποχώρησης τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Εδώ και δύο 24ωρα στη Μανμπίτζ έχουν αναπτυχθεί γαλλικά στρατεύματα. Οι Γάλλοι δεν πρόκειται να δεχθούν εντολές από τον Τραμπ κι εάν αποχωρήσουν θα είναι δική τους απόφαση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε τη Γαλλία για να σταματήσει να προστατεύει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη Μανμπίτζ [διαβάστε εδώ].

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στη Μανμπίτζ ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η Μανμπίτζ έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς η Μανμπίτζ έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε η πόλη και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Η Μανμπίτζ διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα