Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τσουνάμι στην Ινδονησία προκλήθηκε από πλαγιά του ηφαιστείου που κατέρρευσε στη θάλασσα

Το τσουνάμι στην Ινδονησία προκλήθηκε από πλαγιά του ηφαιστείου που κατέρρευσε στη θάλασσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηφαίστειο, Ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, Ιάβα, Ινδονησία, Τσουνάμι,

Ένα μεγάλο κομμάτι μιας πλαγιάς του ηφαιστειώδους νησιού Ανάκ Κρακατόα, το οποίο αποκολλήθηκε, ήταν εκείνο που προκάλεσε το πολύνεκρο τσουνάμι στις ινδονησιακές ακτές, σύμφωνα με αξιωματούχους και επιστήμονες.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 370, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλά κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν σημειώθηκε το τσουνάμι, σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, στα Στενά Σοντ, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Το Ανάκ Κρακατόα εκτόξευε στάχτη και λάβα για μήνες προτού καταρρεύσει ένα τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του ηφαιστείου, 0,64 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δήλωσε Ινδονήσιος αξιωματούχος.

«Αυτό προκάλεσε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση και τελικά προκάλεσε το τσουνάμι», είπε η επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, Ντουικορίτα Καρναουάτι, η οποία πρόσθεσε πως τα κύματα έπληξαν τις ακτές 24 λεπτά αργότερα.

Εικόνες που μετέδωσε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Stentinel-1 δείχνουν ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας πλευράς του ηφαιστείου να πέφτει στον ωκεανό, δήλωσαν επιστήμονες.

Το γεγονός ότι το τσουνάμι προκλήθηκε από ηφαίστειο, και όχι από σεισμό, μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προκλήθηκε ειδοποίηση για τσουνάμι, διευκρίνισαν επιστήμονες.

Σχετικά άρθρα