Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλβανία του Ράμα αποσταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια

Η Αλβανία του Ράμα αποσταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελληνική Ομογένεια, Εμπόριο Ναρκωτικών, Έντι Ράμα, Ναρκωτικά, Ντιτμίρ Μπουσάτι, Υπουργείο Εξωτερικών, Χειμάρρα,

Αποσταθεροποιητικός παράγοντας των Βαλκανίων καθίσταται ο Έντι Ράμα και η κυβέρνησή του στην Αλβανία.

Όπως έγραψε η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», η υπονόμευση («πάγωμα») της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα (η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αθήνας) για την επίλυση χρόνιων εκκρεμών διμερών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και ο καθορισμός της ΑΟΖ -ζωτικής σημασίας συμφωνία για τα δυτικά συμφέροντα και την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης-, η υποδαύλιση του αλβανικού εθνοϊσλαμισμού που στρέφεται ως παρακρατικός μηχανισμός ενάντια στη γηγενή Ελληνική Εθνική Μειονότητα και οι παράνομες «απαλλοτριώσεις» περιουσιών Ελλήνων, με στόχο το «φιλέτο» της Χειμάρρας, θεωρούνται ότι υποκινούνται από την Άγκυρα.

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να εμποδίσουν τον εκδυτικισμό των Δυτικών Βαλκανίων υπό την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας και χρησιμοποιούν ως βραχίονά τους την κυβέρνηση Ράμα, η οποία όπως λέγεται «φοβάται περισσότερο τον Ερντογάν από τις Βρυξέλλες».

Ο Μπουσάτι «καίγεται» με το «τσάμικο»

Ο ελληνομαθής υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος είχε αξιολογηθεί από την Αθήνα ως «καλή περίπτωση», αλλά υπό την καθοδήγηση του Έντι Ράμα «καίει» και το προσωπικό του χαρτί, έθεσε ξανά θέμα «τσάμικου».

Ο κ. Μπουσάτι αποσαφήνισε ότι για την Αλβανία δεν τίθεται θέμα εδαφικής διεκδίκησης στην «Τσαμουριά» (σ.σ. Θεσπρωτία), αλλά συνδέεται με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Για την Ελλάδα «τσάμικο» δεν υφίσταται. Μετά τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου 20.000 Τσάμηδες εγκατέλειψαν τη χώρα μας, φοβούμενοι τις συνέπειες εξαιτίας της συνεργασίας τους με τους ναζί.

Στις 23 Μαΐου 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην ομαδικά 1.930 Τσάμηδες, κλείνοντας οριστικά τον δρόμο του επαναπατρισμού τους.

Αυτό δηλαδή που η Αλβανία αποκαλεί «ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρεται στα «δικαιώματα» καταδικασθέντων ναζιστών.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει σαφές στον Αλβανό ομόλογό του ότι αυτό το θέμα δεν τίθεται.

Όπως είχε μεταδώσει το περασμένο καλοκαίρι η αλβανική Report tv, ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, προειδοποίησε τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι λέγοντας του χαρακτηριστικά «εάν μου αναφέρεις την Τσαμουριά, αποχωρώ από το τραπέζι».

Το γεγονός ότι επαναφέρει το ζήτημα τώρα ο κ. Μπουσάτι σημαίνει ότι αποσκοπεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τις συνομιλίες.

«Μεγάλη Αλβανία»

Παράλληλα, τα Τίρανα σκαλίζουν τα κάρβουνα της φωτιάς του πολέμου στα Δυτικά Βαλκάνια, κινούμενα σταθερά προς την προοπτική δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας», με πρώτο βήμα την ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Κραυγαλέα απόδειξη αποτελεί ότι ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι, έχει αποκτήσει την αλβανική υπηκοότητα, την οποία στις 20 Νοεμβρίου πήραν και δύο μέλη της κυβέρνησής του, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Βαλντρίν Λούκα και ο υπουργός Παιδείας, Σουκίρι Μπουτούκι.

Ελληνική Μειονότητα

Η Αθήνα, σφόδρα ενοχλημένη από τη συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης, κατήγγειλε τα Τίρανα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απέστειλε δύο επιστολές, στις οποίες αναφέρει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό καθεστώς και ζητά από την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και η δεύτερη στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Σε αυτές καταγγέλλεται ρητά ότι τα Τίρανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη γηγενή Ελληνική Εθνική Μειονότητα, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητείται να ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε., όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα κρατά το κλειδί για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και ότι η κυβέρνηση Ράμα θα χάσει και τα χρήματα που παίρνει από την Ευρώπη, προκειμένου να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, μη σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας μπλοκάρει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες μειονοτικοί στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν και την ελληνική ιθαγένεια, είναι δηλαδή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι η Κομισιόν καλείται να προστατεύσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών της.

Στη Χειμάρρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα, διότι περίπου 200 Χειμαρραίοι έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, για αυτό -και όπως λέγεται- η Χειμάρρα είναι ένας δυτικός «αμερικανοευρωπαϊκός θύλακας» και οι ενέργειες του Έντι Ράμα στρέφονται κατά Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών.

Ο εκάστοτε Αμερικανός Πρέσβης στα Τίρανα επισκέπτεται συχνά τη Χειμάρρα για να ακούσει τα θέματα των συμπατριωτών του.

Ναρκωτικά

Στο στόχαστρο της Δύσης μπαίνουν ξανά τα ναρκωτικά και το μαύρο αλβανικό χρήμα.

Η Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε έκθεσή της γράφει ότι η Αλβανία παραμένει πλυντήριο μαύρου χρήματος.

Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι είναι πολλοί και αρκετοί συνδέονται με τον κόσμο του εγκλήματος και εμπλέκονται σε κυκλώματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Moneyval καλεί τις αλβανικές Αρχές να δώσουν και την απαραίτητη προσοχή σε όσους χρηματοδοτούν την τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Στα τέλη Νοεμβρίου η αυστριακή Die Press έγραφε, ότι σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Αλβανίας προέρχεται από τα ναρκωτικά.

Ακριβώς πριν ένα χρόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωνε ότι το ξέπλυμα των χρημάτων στην Αλβανία γίνεται μέσω τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιούν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος αριθμός οικοδομών στη χώρα, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση και υπάρχουν χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, είναι αποτέλεσμα των πολλών χρημάτων που προέρχονται από τα ναρκωτικά», ανέφερε ο Λουλζίμ Μπάσα.

Την ίδια περίοδο ο βουλευτής Περπαρίμ Σπαχίου, καλεσμένος σε εκπομπή του Report TV, κατηγορούσε την κυβέρνηση Ράμα ότι προσπαθούσε να ξεπλύνει βρώμικο χρήμα προερχόμενο από ναρκωτικά, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Είχε προηγηθεί ο Σαλί Μπερίσα, που σε συνέντευξή του στην τηλεόραση News24, είχε δηλώσει ότι ο Έντι Ράμα εμπλέκεται άμεσα και ελέγχει την παραγωγή και τη διακίνηση μαριχουάνας στην Αλβανία. Όπως έλεγε, «περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ναρκωτικά κρύβονται σε αλβανικές σήραγγες», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα».

Σχετικά άρθρα