Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο Τραμπ «πούλησε» τους Κούρδους στον Ερντογάν

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο Τραμπ «πούλησε» τους Κούρδους στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζέιμς Μάτις, Τζιχαντιστές,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι η Διεθνής Κοινότητα αποτελείται από κρετίνους και ότι εκείνος μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, ακόμα και τα πιο εξωφρενικά. Την ίδια πεποίθηση έχει και το περιβάλλον του.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτός ο εμπαιγμός φαίνεται πως έγινε δεκτός από τον Λευκό Οίκο.

Τούρκοι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press, ισχυρίστηκαν ότι ο τουρκικός στρατός θα πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία.

Όπως έχει αποδειχθεί, με αμέτρητα στοιχεία, η Τουρκία όχι μόνο υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος αλλά έκανε και λαθρεμπόριο πετρελαίου μαζί του.

Οι ίδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν στο Associated Press, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος λέγεται ότι υποσχέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα νικήσει τις εναπομείνασες δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους -στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ- και μάλιστα το NBC που μετέδωσε αυτή την «υπόσχεση» επικαλέστηκε ως πηγή του υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Το τηλεφώνημα Τραμπ και Ερντογάν έγινε στις 14 Δεκεμβρίου.

«Ο Ερντογάν είπε στον πρόεδρο. Πραγματικά, ως φίλος σου, σου δίνω τον λόγο μου για αυτό».

Αυτή η συνομιλία επιβεβαιώνεται και από άλλο Αμερικανό αξιωματούχο.

Βεβαίως, για να φτάσει ο Ερντογάν μέχρι την ανατολική όχθη του Ευφράτη στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, πρέπει προηγουμένως να κατακτήσει όλα τα εδάφη που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Δηλαδή, πρώτα πρέπει να κατασφάξει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

Εάν αυτές οι συνομιλίες αληθεύουν τώρα εξηγείται γιατί παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και στην παραίτησή του αναφέρει στον Τραμπ, δύο φορές, ότι «πρέπει να σέβεσαι τους συμμάχους σου», εν προκειμένω τους Κούρδους.

Ο Τζέιμς Μάτις με την παραίτησή του φαίνεται ότι επιχείρησε να σώσει την τιμή του αμερικανικού στρατού και της Αμερικής της ίδιας ως ηγέτιδας δύναμης του ελεύθερου κόσμου.

Τώρα εξηγείται γιατί Γάλλοι και Βρετανοί «πήδηξαν» στα ταβάνια.

Τώρα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο γιατί οι Ισραηλινοί είναι έξαλλοι με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Τους αφήνει έκθετους τόσο στο Ιράν όσο και στην Τουρκία και καταστρέφει ένα σύμμαχο στον οποίο ήλπιζαν, τους Κούρδους.

Με έναν Ερντογάν, ο οποίος μετά το «ντιλ» με τον Τραμπ φαίνεται να έχει «ξεφύγει» από αλαζονεία και τις τελευταίες 48 ώρες βρίζει χυδαία τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Αισθάνεται δηλαδή ότι τώρα, που τα «συμφώνησε» με τον Τραμπ, μπορεί να λιώσει τον Νετανιάχου και το Ισραήλ. Διότι αυτός είναι ο Ερντογάν. Το θέμα είναι ποιος είναι τελικά ο Τραμπ.

Οι Κούρδοι ήδη διεξάγουν συνομιλίες με τη Δαμασκό πώς θα εμποδίσουν τον Ερντογάν να προχωρήσει βαθύτερα στη Συρία.

Ίσως τελικά οι ισχυρισμοί των Τούρκων, ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε να τους παραδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τα αεροπλάνα F-35, να μην είναι ψέμματα.

Μπορεί να τα διαψεύδουν Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο, αλλά ποιος αποκλείει ο Τραμπ να συμφώνησε κι αυτά, όπως συμφώνησε να παραδώσει τη βόρεια Συρία στον Ερντογάν, δίχως να το γνωρίζει κανένας άλλος στην αμερικανική κυβέρνηση;

Το θέμα από εδώ και πέρα είναι το εξής και αφορά όλο τον δυτικό κόσμο. Η Αμερική είναι «δημοκρατία» του ενός, ή κανονική δημοκρατία;

Μπορεί ο πρόεδρος να αθετεί τις υποσχέσεις σε συμμάχους και να αλλάζει πολιτικές σε ένα βράδυ ανεξέλεγκτος;

Και ποια είναι η ασφάλεια που θα πρέπει να αισθανόμαστε οι υπόλοιποι απέναντι σε ένα τέτοιον πρόεδρο;

Πόση ισχύ έχει όταν συμφωνούμε κάτι με τις ΗΠΑ τελικά; -όπως πολύ σωστά διερωτήθηκε την Πέμπτη το πρωί η ισραηλινή HAARETZ, λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ να πάρει τον στρατό του από τη Συρία.

Σχετικά άρθρα