Ο συμπρόεδρος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (MSD), του πολιτικού σκέλους των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Ριάντ Νταράρ, δήλωσε στην κουρδική ιστοσελίδα BasNews ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έδωσε υποσχέσεις για τη μελλοντική παραμονή της στο έδαφος της Συρίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νταράρ είπε στο BasNews ότι οι Γάλλοι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, σοκαρίστηκαν από την απόφαση του Τραμπ [την Τετάρτη] να αποσύρει τα στρατεύματά του και μελετάνε την κατάσταση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις ή τις δεσμεύσεις των Γάλλων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν και άλλες επιλογές για να διαχειριστούν την κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νταράρ.
«Έχουμε περισσότερες από μία επιλογές στη διάθεσή μας για να χειριστούμε την κατάσταση και να σώσουμε την περιοχή. Αλλά δεν βιαζόμαστε, καθώς πρέπει να γίνουν όλα στον χρόνο τους».
Στο έδαφος της Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, έχουν αναπτυχθεί γαλλικά και βρετανικά στρατεύματα. Βεβαίως τη διοίκηση είχαν οι Αμερικανοί όπως και τη μεγαλύτερη παρουσία (2.000 στρατιώτες).
Αυτό που συζητείται τώρα είναι εάν θα παραμείνουν και υπό ποιους όρους τα γαλλικά και βρετανικά στρατεύματα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Νταράρ επισκέφθηκε την Παρασκευή με κουρδική αντιπροσωπεία το γαλλικό προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, όπου έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Γαλλία θα συνεχίζει να τους υποστηρίζει. Υποστήριξη όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Μπορεί να περιοριστεί σε εφόδια, οπλισμό, φάρμακα και αεροπορική υποστήριξη.
Παράλληλα, μια αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου βρέθηκε στη Δαμασκό, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, για να συζητήσει με τη συριακή κυβέρνηση πώς θα εμποδίσουν βαθύτερη εισβολή της Τουρκίας στο συριακό έδαφος.
Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο είναι η επαναστατική κυβέρνηση που ελέγχει τα εδάφη ανατολικά του Ευφράτη με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού.
Οι Κούρδοι, με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έχουν ηγετικό ρόλο στο Συμβούλιο, στο ποίο συμμετέχουν επίσης Άραβες, Ασσύριοι και λίγοι Τουρκμένοι.
Η διαφορά της συγκεκριμένης επαναστατικής κυβέρνησης από τις άλλες «επαναστατικές» στη Συρία -που είναι ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές-, είναι ότι πρόκειται για μια δημοκρατική, κοσμική, ελευθερόθρηση συμμαχία που επιδιώκει η Συρία να γίνει ομοσπονδία και μάλιστα με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας.