Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δαμασκός και Κούρδοι (SDF) συζητάνε πώς να εμποδίσουν βαθύτερη εισβολή του Ερντογάν στη Συρία

Δαμασκός και Κούρδοι (SDF) συζητάνε πώς να εμποδίσουν βαθύτερη εισβολή του Ερντογάν στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντέιρ αλ Ζουρ, Ράκα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χασάκα,

Η συριακή κυβέρνηση συζητά με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (την πολιτική πτέρυγα των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών ΔυνάμεωνSDF), να στήσει σημεία ελέγχου του συριακού στρατού στα εδάφη που ελέγχουν οι SDF, τα οποία να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε μια πιθανή τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη.

Όπως διαρρέεται από συριακές κυβερνητικές πηγές, στην παρούσα φάση προτεραιότητα είναι να αποτραπεί μια βαθιά τουρκική διείσδυση στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση θέλει να «προστατέψει» κυρίως την επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, η οποία ανατολικά του Ευφράτη ελέγχεται από τους Κούρδους και τους Άραβες συμμάχους τους και είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι σε αυτή -κοντά στα σύνορα με το Ιράκ- βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές της Συρίας.

Η συριακή κυβέρνηση δεν συζητά για τα βόρεια της επαρχίας της Ράκα και την επαρχία Χασάκα, που ελέγχονται επίσης από τους Κούρδους και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα όρια της Μεγάλης Τουρκίας, όπως αυτή ορίζεται από τον τουρκικό Όρκο του Έθνους.

Η Τουρκία από την πλευρά της έχει διακηρύξει ότι σκοπεύει να καταλάβει όλα τα συριακά εδάφη που στην παρούσα φάση ελέγχουν οι Κούρδοι και -όπως γνωρίζουμε από τη βόρεια Κύπρο και την Αλεξανδρέττα-, όπου μπήκαν οι Τούρκοι δεν αποχώρησαν ποτέ, παραβιάζοντας κατάφωρα δύο φορές τα σύνορά τους όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη μέσω Twitter ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από τη Συρία.

Η αποχώρησή τους αναμένεται να διαρκέσει από ένα έως και τρεις μήνες.

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα